Zahrada v červnu. Co nezapomenout udělat, co sázet a sklízet

 Zahrada 
08. června 2021 09:09 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V červnu musíme být na zahradě obzvlášť pilní Depositphotos
S červnem přicházejí dlouho očekávané slunné a teplé dny. Na zahradě všechno kvete, voní a navíc sklízíme první ranou zeleninu. Červen je však také měsícem, kdy musíme být na zahradě obzvlášť pilní. Poradíme, jaké práce nezapomenout udělat a co je vhodné zasadit.

První letní měsíc je tady a spolu s ním přichází spousta práce na zahradě, kterou není vhodné odkládat. Nastává totiž čas sklizně první rané zeleninky a stejně tak se vysévá zelenina i ovoce pro pozdní sklizeň. Dále nastává doba pro sestříhání keřů i živých plotů a musíme také sklidit cibulovité rostliny.

Co je potřeba udělat na okrasné zahradě

U trvalkového záhonu je potřeba odstranit veškeré odkvetlé květy, ze kterých jsme se mohli radovat po celé jaro. Odstranit je musíme z toho důvodu, že rostlinku nadále vysilují a zamezují tvorbě plodů či semen.

Dále, zhruba v polovině června, je potřeba opatrně vytahat či vykopat z půdy veškeré cibulky tulipánů, narcisů, krokusů a dalších cibulovitých rostlin. Přeneseme je do sucha a chladna, ideálně tedy do sklepa, kde je uchováme až do jara.

Výsev nových rostlin se týká zejména nových výhonků růží popínavých, které bychom měli ihned přihnojit. Dále bychom neměli zapomenout na upevnění opory k vysokým druhům rostlin, jako například k liliím či mečíkům.

V červnu nastává období, kdy musíme pravidelně přihnojovat a zavlažovat skalku, aby nám neuschla. Dále je potřeba nanejvýš dvakrát do týdne posekat trávu a pořádně ji zavlažovat. A to zejména v případě, že byla vysetá na jaře.

Nakonec nezapomeňte zastřihnout veškeré živé ploty i drobné keříky do požadovaného tvaru. U kvetoucích dřevin poté odstraňte odkvetlé květy.

Práce na ovocné zahradě

Jelikož bylo letošní jaro jedno z nejchladnějších, tak na začátku června nejspíš ještě drobné ovoce a bobuloviny sklízet nebudeme. V opačném případě sklízejte zralé ovoce pravidelně každé dva až tři dny. Stejně tak při sběru vždy odstraňte listy shnilé nebo napadené plísní. Jahody není v červnu již třeba hnojit.

Kolem ovocných stromů je vhodné nakypřit půdu a přihnojit je tekutým hnojivem. Stejně tak úrodu podpoříme, pokud kolem kmene stromu naneseme mulčovanou trávu, která lépe udrží vlhkost. Všechny ovocné stromy i keříky chráníme proti škůdcům a chorobám příslušným postřikem.

Co nezapomenout na zeleninové zahradě

Na zeleninových záhonech se musíme v prvé řadě pověnovat tyčkovým rajčatům, ke kterým je potřeba připevnit oporu. Stejně tak musíme pravidelně kontrolovat vedlejší výhony a ihned je odstranit. Rajčata ještě pravidelně přihnojujeme a pravidelně je zaléváme.

V červnu také nastává čas, kdy se můžeme těšit ze sběru první rané zeleniny. Jedná se o ředkvičky, hrášek, mrkev nebo rané brambory. Pokud jsme zeleninu pěstovali ve skleníku, tak budeme moci sklízet také první rajčata, okurky i papriky.

Obecně jsou v prvním letním měsíci zeleninové záhony velmi často napadeny různými škůdci. Proto je potřeba zeleninu chránit příslušnými postřiky a jinými ochrannými prostředky.

Červen je také ideální dobou pro výsev lilků, zelí, letního květáku, letního salátu, brokolice nebo například zimního pórku. Dále čtěte: Bohaté úrody okurek dosáhnete díky jednomu výbornému triku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod