Před nástupem zimy je třeba dobře zazimovat zahradní jezírka

 Zahrada 
07. října 2017 08:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podzim je ideální čas na to zazimovat zahradní jezírko. Shutterstock
Zima se blíží mílovými kroky a majitelé zahradních jezírek by měli pomalu a jistě myslet na zazimování svých vodních ozdob zahrad. Předejdou tak mnoha nepříjemnostem.

Postup přípravy zazimování jezírka se volí podle velikosti a jeho využití. Důležité je především to, jestli máte v jezírku ryby. Pro jejich přežití musí být samozřejmě zabezpečeno alespoň základní okysličení. K tomu musí být jezírko předem uzpůsobeno, nebo musí být v provozu provzdušňovače, které to nahradí.

Co může zima způsobit zahradnímu jezírku?

  • poškození filtrace
  • roztržení skimmeru
  • úhyn rybek
  • zkažení vody pod ledem

Jezírko má v zimě svou odpočinkovou fázi, na kterou musí být dostatečně připraveno. Při špatné úpravě totiž jezírko v zimě utrpí značné škody. Mráz nejen že poškozuje filtrační technologii, ale v případě zahradního jezírka s rybkami způsobuje i jejich strádání a následný úhyn. Musí se také počítat s větším objemem zmražené vody.

Co na zimu schovat?

Nikdy nerozbíjejte led. Mohli byste poškodit fólii a otřesy by navíc mohly zabít rybky. Přípravu jezírka na zimu se vyplatí dělat pěkně od základu. Před prvním mrazem proto odstraňte všechny kluzké předměty z okolí jezírka, aby nedošlo v zimě k podklouznutí a nepříjemnému úrazu. Pokud má vaše jezírko skimmer (odsávač povrchových nečistot), tak na zimu upustěte vodu pod úroveň skimmeru, aby nedošlo po zmrznutí vody k jeho roztržení. Když nemůžete vodu odpustit (například kvůli čerpadlu), tak skimmer z jezírka na zimu vyjměte.

Vždy na zimu ukliďte UVC lampy, které jsou stejně v našich podmínkách přes zimu nevyužité, protože se řasy ve vodě za nízkých teplot nepřemnoží. UVC lampu nechte vysušit a ukliďte ji do sucha. Při uložení si samozřejmě zkontrolujte její stav a dávejte pozor, aby se mechanicky nepoškodila. Samotný filtr i filtrační sadu na zimu také vypusťte. Vždy zkontrolujte, jestli v ní nezbylo větší množství vody, které by filtraci mohlo poničit. Filtrační médium poté uložte na nemrznoucí místo, kde se zabrání poškození.

Co na zimu připravit?

Větší zahradní jezírko v zimě nezamrzá do hloubky a mrazy v něm vydrží i čerpadlo. To můžete nechat ve vodě, pokud je uloženo ve větší hloubce než 80 cm. Jedná se totiž o nezámrznou úroveň, takže mu nehrozí mechanické poškození zamrzlou vodou. Pokud však máte čerpadlo v nižší hloubce, tak ho z jezírka na zimu vyndejte. Na následné uskladnění je ideální např. kbelík s vodou, který uložíte na místo, kde nemrzne.

Pokud chcete udržet vodu jezírka na zimu provzdušněnou, můžete použít vzduchovací kameny. Ty umístěte přibližně 20 centimetrů pod hladinu, kde budou čeřit vodní hladinu, aby nezamrzla. K tomu můžete účinně využít i protimrazová čerpadla, která ženou teplejší vodu na hladinu a zjišťují nezamrzlý otvor. Jsou tak vhodné i do jezírka s rybami. Pro větší množství ryb je však lepší kvalitní vzduchování, které využijete celoročně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve