Klíšťata můžete mít i u sebe na zahradě. Takto se jich rychle zbavíte

 Zahrada 
25. dubna 2018 10:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Způsobů, jak klíšťata vypudit ze zahrady, je několik Shutterstock
S přibývajícím teplem se začala hojně vyskytovat klíšťata. Nevyhnete se jim jen tím, že nebudete chodit do lesa. Je potřeba se jich zbavit také na vaší zahradě! Učinit tak můžete sekáním trávy, vymezením prostoru kamínky nebo pískem, ale také postřikem!

Klíšťata přenášejí vážné choroby jako encefalitidu, která postihuje nervový systém a může vést například k epilepsii, obrně nebo až k úmrtí, ale také boreliózu. Ta nemá tak závažný průběh jako encefalitida, ale způsobuje třeba záněty kloubů a podobně. Proti encefalitidě nejsou léky, ale lze se proti ní očkovat, u boreliózy zase existují účinná antibiotika, ale nelze se proti ní očkovat.

Tráva i keř

Klíšťata potřebují k životu vlhké prostředí. Vlhkost jim zajišťuje rostlinný porost a drobné zbytky rostlin. Vede to k vytváření mikroklimatu vhodného pro jejich přežívání. Nejčastěji se dá klíště chytnout ve vysoké trávě nebo v keři. Plné jsou jich i listnaté lesy. Objevit se ale mohou i u vás na zahradě. Klíště vyleze na trávu nebo na keř a čeká, až projde hostitel. Na toho se pak přisaje.

Je hned několik způsobů, jak výskyt klíšťat na zahradě omezit a vyhnout se mu. Klasická pomoc pro každého je stejná, jako když se vypravíte do lesa, že se nastříkáte nebo natřete repelentem a klíšťata odpudíte. Tím se sice vyhnete tomu, aby na vás klíště vlezlo, ale stále ho budete mít na zahradě.

Účinné je sekat trávník na velmi krátkou délku, na takzvaný anglický trávníček. Klíšťata se pak nemají pořádně kde uchytit a ani takovou trávu nevyhledávají. Pokud se vám anglický trávník nelíbí, zkuste alespoň dvakrát za sebou posekat trávu na krátko. Nenechávejte ji sušit se na místě, ale hned ji vysbírejte. Dejte ji na jedno místo mimo dosah, a až uschne, spalte ji.

Další možností je použití dlažby, kamínků nebo štěrku v okolí domu. To může snížit vlhkost a pomůže to udržet klíšťata v dostatečné vzdálenosti od obytných a rekreačních prostor. Pokud budete mít plochy kolem vstupních vrat a dveří dlážděné nebo štěrkované, klíšťatům to zabrání vniknout na pozemek. Prostor z dlažby nebo štěrku by měl být široký skoro metr.

Vysoká zvěř

Do hrací zóny pro děti použijte třeba písek nebo dřevěné štěpky. Hloubka by měla být alespoň deset centimetrů. Hrací plochy nemějte blízko stromů nebo ptačích krmítek, kde se klíšťata také vyskytují. Zabraňte také vstupu na váš pozemek vysoké zvěři, která je oblíbeným hostitelem klíšťat. Samičky v srsti nakladou tisíce vajíček, z nich se pak vylíhnou larvy. Proti vysoké zvěři můžete vysázet některé rostliny, které ji odradí. Je to například pažitka, česnek, levandule, oregano, tymián nebo cibule. Ani to však není stoprocentní. Zaručený je však odpudivý účinek neprané ovčí srsti.

Účinný proti klíšťatům je také obyčejný postřik. Použít nejde na celý les nebo městský park, ale na zahradu si s ním vystačíte a klíšťat se zbavíte. Stačí vybrat jednoduchý postřik, který ochrání zahradu na tři měsíce. Můžete s ním začít od dubna, naposledy má smysl ho aplikovat v září. Jak zbavit psa klíštěte jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod