Pro bohaté a chutné plody malin, rybízu i krásné květy růží je nutné provést správný janí řez. Právě teď je čas

 Zahrada 
08. března 2021 10:02 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Prořez pomůže bohaté úrodě a brzkému nasazení pupenů Pixabay
Zima sice ještě nedala poslední sbohem, ale chcete-li mít letos krásně hustý živý plot nebo obsypané keře plody, je nejvyšší čas na jejich prořez.

Pokud neustále odkládáte jarní prořez stromů a keřů, pak děláte obrovskou chybu. Díky němu získají dřeviny požadovaný tvar a dostatek světla v koruně, které je důležité pro brzký květ pupenů a následně zajistí bohatou sklizeň na podzim. Bez pravidelného řezu se snižuje plodnost a neprosvětlená koruna nahrává chorobám. Ovšem každá rostlina potřebuje trochu jiný druh řezu, a to obzvláště tehdy, jedná-li se o keře nebo růže.

Hustý živý plot

Chcete-li mít letos opravdu krásný hustý živý plot, mladé výsadby zastřihněte o třetinu až polovinu. Zkracujete-li postranní výhony, dbejte na to, aby byla základna širší než vrchol. Pokud byste keř zastřihli rovně, nebudou mít spodní větve dostatek světla, mohou shazovat listí a prosychat. Již vzrostlé živé ploty raději nestříhejte, mohou v nich mít již hnízda ptáci. 

Jak na růže

U růží je důležité řez dělat podle toho, jaký máte druh. Obecně však platí, že na keři má být co nejvíce mladých květuschopných výhonů a naopak co nejméně starého dřeva. Řez provádějte v době počátku nalévání pupenů, kdy se růže probouzejí z růstového klidu, protože právě v tomto období se řezné rány dobře zacelují. 

Stromkové růže

Kromě odstranění všech poškozených, napadených, přestárlých a křížících se větví se zaměřte hlavně na otevření korunky a směřování výhonů směrem ven na její obvod. Vždy řežte na očko jdoucí ven. Kromě údržby koruny odstraňujte také vlky vyrůstající z kmínku.

Pnoucí růže  

U tohoto druhu růží odstraňte všechny staré větve. Ostatní zkraťte zhruba o třetinu délky a odstraňte slabé větvičky. Řez provádějte tak, aby nové výhony rostly směrem z koruny. Nakonec výhony upevněte k opoře.

Keřové růže

V této skupině se zachovává pouze základní kostra ze zdravých a silných výhonů. Velmi často se odstraňují i více než dvě třetiny délky větví. Vždy opět řežte na vnější očko. U opakovaně kvetoucích růží se zaměřte pouze na odstranění nejstarších větví. Keř si tak téměř zachová původní velikost.

Okrasné keře

Jestli chcete podpořit kvetení okrasných keřů, pak se bez určitého zásahu neobejdete ani u nich. Nebojte se setřihnout okrasnou vrbu, svídu či vřes, díky čemuž podpoříte jejich růst. Omladit můžete také keře hortenzií, které se vám pak odmění záplavou květů. Jak jejich krásu uchovat co nejdéle, jsme psali zde. Jarní řez prospěje také ruji vlasaté i těm keřům, které časně zjara nekvetou. Naopak u těch časně kvetoucích si počkejte až po odkvětu.

Maliník a rybíz

Ovocné keře, jako je maliník, ostružiník, rybíz či angrešt prořezejte nejlépe v první půli března. Odstranit je třeba výhony suché nebo části poškozené chorobami. Účelem řezu je podpořit vývin nových letorostů, které dávají základ nové úrodě, a celkově prosvětlit keř. Na jeden metr porostu se doporučuje ponechat 8 až 10 dobře vyvinutých výhonů. A nezapomeňte každý řez ošetřit sadařským balzámem nebo latexovou barvou. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve