Vyrobte si jednoduchou past na vosy a máte od nich celé léto pokoj

 Zahrada 
17. června 2018 13:47 / Martina Langová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Vyžeňte obtížný hmyz ze svého domova Pixabay
Jsou zkrátka všude a nezajímá je, že s nimi chceme žít v míru. Jakmile mají pocit, že jim vstupujeme do jejich teritoria, utočí. A my se musíme bránit!

Téměř tři čtvrtiny všech známých živočišných druhů tvoří hmyz. Je nám sice nepříjemný, ale na druhé straně my jej vlastně k přežití potřebujeme. Což se těžko chápe, protože většina hmyzu je dost nepříjemná. Kouše, bodá, píchá, bzučí…

Zvlášť letní měsíce jsou nepříjemné pro všechny, kteří hmyz opravdu nemají rádi. Přes den kolem nás poletují včely, vosy, čmeláci a sršně. V noci nám zase pořádně dávají zabrat komáři a pořádně se kvůli nim ani nevyspíme. V lese nás obtěžují klíšťata a u vody zase ovádi. Zkrátka rozhodně to nemáme v tomto období jednoduché. 

Pichlaví útočníci

Včely, vosy a sršně spadají do skupiny blanokřídlých. Název sice může znít libozvučně, ale to je jen mýlka. S sebou všude mají svůj jedový aparát, který je připraven k boji. Je umístěn v zadní části zadečku a je tvořen jedovými žlázami, jedovým vakem a žihadlem. U vos je navíc opatřen zpětnými háčky. Včely mají háčky taky, ale už je neumí zastrčit zpět, takže po píchnutí do člověka umírají.

Jed této hmyzí skupiny obsahuje proteiny, peptidy a další látky jako například histamin, dopamin, adrenalin, noradrenalin, serotonin a acetylcholin. Docela slušný chemický koktejl na tak malé drobky. A takový koktej umí s naším tělem pořádně zacvičit. Napadené místo nejprve zarudne a pak oteče. Jsme-li alergičtí, může následovat velmi nepříjemná reakce. Od nevolnosti přes zvracení, bolest břicha, závrať, zmatenost či dokonce anafylaktický šok. V případě reakce je nutné vzít si lék na alergickou reakci. V případě, že nezabere či v případě prudších reakcí je nutné ihned vyhledat lékaře.

Vytáhnutí žihadla

Pokud žihadlo zůstane v těle, je nutné jej co nejdříve odstranit. Avšak opatrně. Nejlépe pinzetou a velmi pomalu, abychom nevymáčkli zbytek jedu z váčku. Poraněné místo pak omyjte mýdlem a přiložte na něj led. Hodí se i šťáva z listů jitrocele, levandulový éterický olej, rozkrojená cibule nebo list měsíčku lékařského.

Návod: Past na vosy a mouchy

Připravte si past z PET lahve. Budete na ni potřebovat: plastovou lahev od limonády (1,5 nebo 2 l) , ostrý nůž (ideálně na koberce), kancelářskou sešívačku nebo pevnou lepicí pásku a návnadu (limonáda, pivo, med, cukr…).

Jak na to? Lahev rozřízněte na půl. Vrchní část otočte hrdlem vzhůru nohama a natlačte do spodní části. Zpevněte kancelářskou sešívačkou nebo lepicí páskou. Chcete-li, aby lahev lépe držela, položte na její dno něco těžkého, například kámen.

Následně lahev z části naplníme sladkou limonádou, případně pivem a dáme kus od venkovního posezení, kde nás nebude hmyz obtěžovat. Vosy se nalákají na sladkou dobrotu, ale z lahve se už nedokáží dostat. Možné je i nakapat trochu medu na dno lahve, ten funguje pro vosy jako obrovský magnet. O tom, jak se zbavit vos pomocí papírového sáčku, jsme psali zde.

Tip: Můžete vyrobit i závěsnou variantu. Pro tu budete potřebovat ještě provázek a jehlu na proděravění lahve. Z obou stran PET lahve udělejte díry, provlékněte provázek a upevněte. Pak můžete zavěsit například nad venkovní posezení.

Věděli jste, že…?

  • Hmyz má rád žlutou barvu a květinové vzory? Přitahuje je přímo magneticky. Naopak nemají rádi bílou, zelenou a hnědou.
  • Rychlé pohyby hmyz dráždí. Jakmile se proti vám rozlétne, dělejte, že jste socha. Nebo raději, že nejste vůbec. Nechá vás být.
  • Svědivé včelí bodnutí přestane bolet dřív, pokud místo potřete včelím medem.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty