Jaký vybrat slunečník na zahradu či terasu?

 Zahrada 
15. června 2018 14:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Slunečník musí být z kvalitního materiálu Shutterstock
V létě trávíte nejraději čas na zahradě, ale občas uvítáte ukrytí před slunečními paprsky? Pořiďte si kvalitní slunečník, který vám vydrží dlouhé roky. Při výběru se zaměřte na konstrukci i ukotvení.

Důležitým aspektem je materiál, ze kterého se vyrábí konstrukce slunečníku. V dnešní době se nejčastěji setkáte s kovovou konstrukcí vyrobenou z hliníku nebo z oceli. Pokud zvolíte hliník, bude se vám se slunečníkem lépe manipulovat, protože materiál je lehký. Další výhodou je odolnost, před sluncem vás bude chránit bez problémů několik let. Při pořizování však musíte počítat s vyšší cenou, a to až do čtyř tisíc korun.

Je libo dřevo?

Ještě o stupeň kvalitnější jsou slunečníky, které mají konstrukci vyrobenou ze slitiny, opatřenou navíc ochranným nátěrem. Tímto způsobem ošetřená konstrukce pak nerezaví. Částka za nákup se může vyšplhat až k deseti tisícům korun. Setkáte se i s oblíbenou dřevěnou konstrukcí. I tento typ konstrukce je kvalitní a mnoho vydrží. Používané dřeviny jsou dub nebo teak.

Ruku v ruce s konstrukcí jde tyč slunečníku. Stále nejrozšířenější je klasická středová tyč umístěná uprostřed v ose střechy slunečníku. Výhodou toho typu je stabilnější konstrukce a nižší pořizovací cena. Zkuste se však poohlédnout po boční neboli závěsné tyči. Její nespornou výhodou je elegantnost a to, že vám na stole nebo jinde nepřekáží žádná tyč. Ve většině případů jdou střechy slunečníků naklánět do různých stran – horizontálně, vertikálně či jdou otáčet kolem své osy.

Plní se vodou

Myslete na to, že čím větší plocha slunečníku, tím důkladnější musí být kotvení. Plastové stojany se nehodí pro velké typy, lepší je podstavec betonový nebo litinový. Dobře zakotvený slunečník by měl bez problémů odolat nepříznivým podmínkám. Podstavce pro zahradní slunečníky jsou většinou duté a plní se vodou, pískem, kamením nebo betonem, aby získaly potřebnou hmotnost. Jak vybrat domácí čističku odpadních vod, jsme psali zde

Pokud už nyní víte, že bude mít slunečník pevné místo, lze jej ukotvit přímo do země. Postačí vám k tomu přibližně půl metru hluboký otvor, do něhož zasunete trubku s průměrem zhruba o 3 milimetry větším, než jaký je průměr tyče slunečníku.

Co se týče materiálu, tento kus venkovních doplňků se nejčastěji vyrábí z polyesteru. Mezi jeho hlavní přednosti patří nízká hmotnost, malá tloušťka a rychlé schnutí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008