Usadili se u vás vrabci? Poradíme, jak je odlákat

 Zahrada 
13. června 2018 10:21 / Jan Novák
  11
📷
4 fotografie v galerii
Při masivním výskytu jsou vrabci vážnými škůdci v potravinářském průmyslu Shutterstock
Vrabec velmi rád hnízdí v okolí lidských obydlí, zpravidla ho nenajdete dál než jeden kilometr od nich. Staví si hnízda pod okapy, v puklinách ve zdi domu i pod střešními trámy a taškami. Jak se nezvaného souseda zbavit?

Předem je třeba říct, že vrabci jsou v České republice chránění, a tak musíte zapomenout na to, že byste je likvidovali třeba vzduchovkou. Jaké jsou jiné možnosti, když vrabce nelze zabíjet?

Zkuste je od návštěvy vašeho domu odradit

Na výše uvedená kritická místa zkuste dát něco, co ptákům přílet k vám znechutí. Známým prostředkem jsou CD, alobal, igelitové sáčky většího formátu a podobně. Za provázek je pověsíte na inkriminované místo a je dost možné, že tím vrabec si tam hnízdo nepostaví. Ve většině případů ale není možné tyto předměty zavěsit bez pomoci konzole či něčeho podobného.

Pořiďte si zábrany

Další možností je také investování do sítí do oken a dveří. I to je možnost, jak se bránit před invazí vrabců.

Zabrat mohou elektronické plašiče ptáků

Na českém trhu je také možno sehnat speciální elektronické plašiče ptáků, které je možno použít právě i na vrabce. Tyto plašiče fungují buď na principu zvukovém (které vydávají poplašné volání ptáka, jehož se chceme zbavit, nebo naopak hlas dravců), nebo na principu ultrazvukovém (které však jsou o dost dražší).

Dále je také možno pořídit levnější verzi plašiče ve formě siluet přirozených nepřátel ptactva, jako jsou například orel nebo kočka, které lze upevnit na střechu, na komín nebo na jiná potřebná místa v okolí vašeho domu.

Vrabec je všude zdejší

Vrabec domácí se vyskytuje nejen v Evropě, ale po celém světě. Jedná se tedy o kosmopolitní druh. Většinou ho můžeme vidět v blízkosti zmíněných lidských sídel, kde nachází místo k hnízdění a dostatek potravy. Živí se semeny, hmyzem i skladovanými surovinami, pokud jsou jim přístupné.

Při masivním výskytu jsou vrabci vážnými škůdci v potravinářském průmyslu a zejména z hlediska hygieny je nelze tolerovat, protože mohou přenášet různé nemoci a trusem znečišťovat potraviny. V jejich hnízdech se mohou vyskytovat také různí roztoči a hmyzí škůdci.

Vrabec klade vajíčka v období od května do srpna. Co se týče hnízd, umí být velmi agresivní a někdy se zmocňuje i hnízd jiných ptáků. Lze tedy očekávat, že se stejnou dravostí si bude bránit i svoje hnízda. Pokud vám ptáci na zahradě nevadí, zkuste jim postavit budku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47