Mandloň vás potěší svou krásou i lahodnými plody

 Zahrada 
12. srpna 2018 09:04 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Elegantní stromy mohou mít různé velikosti Pixabay
Mandloň je velmi dekorativní strom, který zkrášlí každou zahradu. Navíc jsou jeho plody velmi zdravé. Obsahují hodně vlákniny, bílkovin, hořčíku i vitaminu E. Snižují hladinu krevního cukru, krevní tlak a cholesterol. Přináší také pocit nasycení a pomáhají při hubnutí.

Stromy mandloní řadíme mezi jedny z prvních ořešáků vůbec. Botanicky se jedná o příbuzné meruněk, první posly jara. Zatímco většina rostlin po zimě ještě spí, mandle se halí do tisíců narůžovělých kvítků. V Itálii byly mandle zárukou šťastného manželství. 

Kam mandloň zasadit

Mandloním vyhovují půdy nejlépe hlinitopísčité nebo nivní, dobře snáší i půdy s vyšším obsahem vápníku. Potřebují slunečné, dobře chráněné stanoviště v teplých polohách. Nejvhodnější jsou stanoviště s otevřenou polohou a s teplými, hlubokými, propustnými, středně těžkými půdami, dobře zásobenými živinami. Naopak nevhodné jsou půdy těžké a zamokřené. Kořeny mandloní v dospělosti dosahují značné délky, proto je třeba s tímto faktem počítat předem, aby například nenarušovaly zdivo, nezvedaly beton či nedusily ostatní výsadbu. 

Růžové vítání jara

Mandloň kvete jako jeden z prvních stromů. Květy jsou složeny z pěti okvětních plátků. Jsou bílé,  růžové i načervenalé a mají až pět centimetrů v průměru. Celkově se jedná o nízký keř, jehož výška  málokdy přesáhne jeden metr. Má hnědozelené, ve stáří stříbřitě zbarvené větve, je bohatě olistěn kopinatými listy. 

Vyberte si správnou odrůdu

Některé odrůdy mandloně jsou cizosprašné, jiné částečně i plně samosprašné. Je vhodné vybrat odrůdu s pozdějším kvetením, aby květy nepoškodil mráz. Dále pak samosprašnou, případně i podle chuťových vlastností jádra.  Nejběžnější a první u nás povolená odrůda je mandloň sladkoplodá krajová. Častá je také mandloň třílaločná, která vyniká bohatě plnými kulatými květy. Pěstuje se jako nízký stromek (naroubovaná na slivoň) a uplatní se jako nádherný solitér. 

Pokud chcete mandloň jako menší dekorativní keřík, zaměřte se na zakrslou mandloň (Prunus triloba). Naopak když máte v okrasné zahradě dostatek prostoru, zkuste zasadit nízkou odrůdu: mandloň nízká (Prunus tenella), která je krásná a nenáročná. A protože hojně odnožuje, pokryje vám po čase větší plochu, přičemž vyroste do 1-1,5 metrové výšky.

Mandloně v nádobách

Pokud mandloň správně přihnojujete a vhodně řežete, bude vám krásně kvést a plodit i v květináči nebo kontejneru. Pěstování v nádobách má své výhody. Můžete mandloň přenášet, a tak ji ochránit od mrazů a např. kadeřavostí listí. V nádobě si mimo jiné můžete vypěstovat i kokosový ořech, psali jsme zde.

Plody a řez

Mandloně plodí jako broskvoně na jednoletých výhonech. Řez mandloní provádějte v březnu. Základem je seříznutí plodných výhonů na 4-6 dvojic květních pupenů. Další výhony stromu zkraťte na 1-2 pupeny. To podpoří růst dalších plodných výhonů. Mandloně obvykle plodí ve dvouletých cyklech. Pokud ale budete preventivně odstraňovat zbytečně velké množství plodů, pak si zajistíte každoroční plození. Řez mandloní se může provádět i na konci srpna.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008