Nepodceňujte ježky! Překvapí vás, jak moc jsou užiteční na vaší zahrádce

 Zahrada 
10. srpna 2018 10:34 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Tenhle krasavec je pro zahrádku velmi užitečný Shutterstock
Mnozí z vás budou souhlasit, že ježek na zahrádce je příjemným a užitečným společníkem. Jak to udělat, abychom vytvořili ježkovi dobré prostředí pro život? Máme několik doporučení.

Na našem území žijí dva druhy ježků. Ježek východní a ježek západní. Liší se ale jen málo. Oba druhy jsou velmi užitečné. Žerou hmyz i slimáky. Správný zahradník proto chce mít na své zahrádce ježka. Zajistit mu dobré podmínky přitom není tak těžké. Odměnou je až 70 gramů zkonzumovaných slimáků a hmyzu každý den. Jiné postupy likvidace slimáků najdete třeba zde, ale upřímně - pořídit si ježka je mnohem jednodušší.

Ježek není příznivcem sterilního pořádku

Asi přirozenějším prostředím pro ježky jsou poněkud méně uspořádané a divočejší zahrádky, kde ježek najde dostatek úkrytů i možností sehnat nějakou potravu. Také bývá důležitá prostupnost plotu. Betonové základy moderních plotů a další prvky jsou pro ježka nepřekonatelnou překážkou. Zahrada bez jediné kupky dřeva, listí a nepropustného porostu je také špatným místem pro život ježků.

Vytváříme vhodné prostředí

Aby se ježkům na naší zahradě dařilo, stačí jen zajistit vhodné místo k bydlení. Obvykle postačí ráz dřeva či hromada větví, trocha listí a suché trávy. Ježek si zde vybuduje svůj příbytek a cítí-li so opravdu bezpečně, klidně zde vychová i své mladé. Opravdoví ctitelé ježků jim budují i domečky. Ve většině případů jde ale o zbytečný luxus, bez kterého se ježek obejde.

Bezpečnost

Pro ježky jsou rizikem místa, kde mohou spadnout do vody. Snažíme se proto zabezpečit jednotlivé nádrže tak, aby do nich buď neměl ježek přístup, nebo tam měl možnost se zachytit a vylézt na břeh. Současně je ale dobré, když je někde k mání pro ježka voda na pití. Chcete-li být na ježka obzvlášť přívětiví, dejte mu do míst, kde pravděpodobně bydlí, misku s vodou.

Někdy zahradníci zlikvidují nechtěně ježky při pálení suchých větví a kosení trávy. Řešením je pálit větve postupně a mít přehled o tom, zda nepálíte právě ježčí doupě.

Probuzený ježek

Ježek během sezóny shání potravu, jí, tloustne a chystá se na zimu. Má-li dost tukových zásob, zimu přečká v hibernaci. Někdy se mu ale nepodaří dostatečně ztloustnout a během zimy se probudí. Jestliže na své zahrádce najdete takového ježka, ujměte se ho a zaneste domů. Venku by totiž zaručeně nepřežil.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty