I váš rybíz může být šťavnatý. Poradíme, jak na to

 Zahrada 
11. srpna 2018 09:08 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepodceňujte rybíz - je totiž výtečný! Pixabay
Rybíz patří mezi nejčastěji pěstované drobné ovoce na našich zahrádkách. V podobě keřů se často dožívá několika desítek let. Mnozí zahrádkáři se o rybíz vůbec nestarají. Pak mají ale stále menší a méně kvalitní úrodu. V takovém případě však bývá úroda stále menší. Přitom stačí každý rok ve správný čas vyříznout přestárlé větve.

Rybízové keříky jsou ozdobou snad každého sadu či zahrady. Úrodu dává keřový rybíz na dvou- až tříletých větvích, starší větve s postranním obrostem je dobré po sklizni těsně u země odstranit. Celkově by keř neměl mít víc než osm až dvanáct větví. Jednoleté výhony ale po sklizni nezkracujte. 

Základem je správný řez

Stromkový i keříkový rybíz se řeže podobně. Všechny větve je třeba u stromku zkrátit asi o třetinu, korunka je pak pevnější a kompaktnější. Vždy byste měli odstranit suché a nevhodné výhony a celkový počet větví zredukovat  zhruba na deset. Pokud možno tak, abyste prosvětlili střed korunky nebo keříku. Průklest dělejte hned po sklizni nebo v předjaří. Nejstarší výhony poznáte podle tmavé kůry. Odstraňujte i větve mířící k zemi. Přestárlé větve odstraňujte co nejníže kořenovému krčku. Větší řezné rány následně zatřete latexovou barvou a stromek přihrňte zeminou na ochranu proti houbovým chorobám. Vyřezané části rostlin posbírejte a zlikvidujte, abyste předešli šíření chorob a škůdců. 

Prosvětlení

Účelem řezu u všech druhů rybízu je vypěstovat v prvních letech po výsadbě dobře prosvětlenou, nezahuštěnou korunu keře s pravidelně rozloženými výhony. Výchovný řez pak pomůže zapěstovat keř s potřebným počtem větví různého stáří. Pravidla pro řez bílého, červeného a černého rybízu se v určitých fázích trochu liší. Zrovna tak rozdílnou péči vyžadují rybízové keře a stromky. Hlavní zásady a pravidla ale mají všechny rybízy stejné. Budete překvapeni, jak velké a šťavnaté plody na opečovávaných keřích porostou! 

Červený rybíz keřového tvaru je nejžádanější

Většina zahrádkářů dává přednost rybízovým keřům, protože plodí pravidelně a mají větší plody. Nevýhodou je u keříků poléhání výhonů zvláště u rozložitě rostoucích odrůd. Také sklizeň plodů z keřů je obtížnější. Červený rybíz přitom plodí na jednoletých loňských výhonech a na kyticovitých pupenech, které se vytvářejí na starším dřevě. Nejvíce květních pupenů je v horní a ve střední části výhonu. Naopak ve spodní třetině květní pupeny téměř chybí. 

Další péče

Rybízové keře i stromky je dobré po sklizni okopat, prokypřit a zbavit plevele. Je důležité zachovat nahromaděnou vláhu, proto se má na podzim orat do hloubky zhruba 12 cm. Přitom nesmíte poškodit ani keře, ani kořeny. Půdu okolo rybízů je dobré kypřit také na jaře i během léta. Pokud málo prší, je dobré okolo rybízů nastlat rašelinu, mulč nebo jinou podestýlku. Takto zvýšíte plodnost rybízu až o 70%. Výborným organickým hnojivem pro kultury drobného ovoce, a zejména pro angrešt a rybíz, je zelené hnojení. Jak naložit s bohatou sklizní, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?