Slimáci jsou noční můrou zahrádkářů! Poradíme vám, jak je zlikvidovat

 Zahrada 
15. května 2017 07:52 / Ema Maxová
  14
📷
4 fotografie v galerii
Slimák se považuje především za škůdce a je noční můrou všech, kteří mají zahrádku. Shutterstock
Slizké, nehezké zvířátko, které ničí s láskou vypěstovaný salát? Ano, řeč je o invazi slimáků. Zbavit se jich není zrovna jednoduché, vyzkoušejte naše rady a tipy. Úspěchem v tomto nerovném boji je, když se vám jejich počet podaří snížit alespoň na polovinu.

Nejlépe se slimákům daří ve vlhku a dešti. Milují temné stinné prostředí a teploty kolem 13 až 18 °C. Během dne jich většinou moc neuvidíte, protože aktivní jsou převážně v noci. Tehdy vylézají ze svých úkrytů a spasou, na co přijdou. Největší nájezd na zahrady pořádají slimáci večer po dešti. Ven z úkrytů je láká vlhko, teplo a tma.

Nekonečný boj se slimáky! Máme pro vás několik tipů, jak na ně:

Sesbírejte je

Nejjednodušší způsob, jak slimáky dostat ze záhonů, je ruční sběr. Vypravit se na ně však musíte v nočních hodinách, kdy opouštějí úkryty, Stále živé je v nádobě odneste někam daleko a doufejte, že se nevrátí. Když je však vysypete hned za plot, máte je za chvíli zpět.

Sesbírané slimáky posolte

Když už jste si dali tu práci a všechny otravné plže sesbírali, posolte je! Tento postup je hodně drastický, ale máte u něj 100% jistotu. Buďte nemilosrdní a slimáky posypejte kuchyňskou solí. Tělo slimáka se po kontaktu s chloridem sodným rozpadá. Ale POZOR! Solí zničíte i půdu, proto slimáky opravdu nesolte přímo na zahradě, ale nejprve je sesbírejte do kyblíku se solí a nebo do vody s rozpuštěnou solí.

Vsaďte na bylinky

Na okraje záhonů vysaďte rostliny, které plže odpuzují. Určitě jim nechutná hořčice, řeřicha zahradní, šalvěj, tymián, kerblík, levandule, kopr, měsíček, kostival, pelyněk, hortenzie a okrasné traviny.

Slimáky zabije káva

Kolem záhonku utvořte deseticentimetrový pruh z pilin a ty polijte klasickou tureckou kávou s lógrem. Stejnou službu udělá i kofeinový nápoj či rozpustná káva. Tato bariéra slimáky spolehlivě zapudí. Vyzkoušet můžete i postřik. Kofein (rostlinný alkaloid) na ně působí jako smrtelný nervový jed.

Utopit!

Plži neodolají zlatavému moku nastraženému třeba v kelímku od jogurtu a v tekutině se utopí. Jednou za tři dny pak kelímek vylijte a pivo doplňte. Místo piva můžete do země zapustit roztok vody a kvasnic.

Vločková bomba

Posypte záhonky ovesnými vločkami. Plži si na nich pochutnají. V jejich organismu se však spojí s vodou, nabobtnají a strávníci nakonec doslova "explodují". 

Chemie

Velmi dobré výsledky v boji proti slimákům mají samozřejmě i nejrůznější chemické prostředky a lapače. Například granule na bázi fosforečnanu železitého, který se běžně vyskytuje v přírodě. Není nebezpečný pro domácí zvířata a slimáky bezpečně hubí.

Otravte je

Tuhý podpalovač nebo suchý líh rozmělněte na prášek a rozházejte ho na prkna nebo dlaždice. Slimáci ho sní a pojdou. Obsahuje totiž metaldehyd, který působí na jejich nervovou soustavu.

Zašlápněte je

Slimáci buď podlehnou agresivní soli nebo ostří srpu či lopatce. A když není po ruce ani jedno, je na řadě nehumánní zašlápnutí. Ne každý ale dokáže slimáka zašlápnout. Bohužel pokud nezabijete vy je, sežerou oni celou vaši úrodu!

A jak řešíte nekonečný boj se slimáky vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47