Když vás omrzí zavařování, zkuste fermentaci ovoce

 Zahrada 
16. července 2018 12:23 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fermentaci zeleniny asi znáte, ale takto lze uchovat i ovoce Shutterstock
Fermentace je velký hit mezi lidmi, kteří se snaží zdravě jíst. Potravina, která projde fermentací, totiž získá další příznivé vlastnosti a živiny. Navíc je to mimořádně jednoduchý postup.

Konzervace a zavařování ovoce je spojeno vždy s vařením a želírovacím cukrem. Toto období je spojeno s velkým shonem, sháněním ovoce, mytím sklenic a napětím, zda se vše podaří tak, jak má. Pokud vás už tyhle sáhodlouhé přípravy omrzely a chtěli byste zkusit uchovat ovoce do zimy jiným způsobem, nedávejte je do mrazáku, ale zkuste fermentaci. Co to je?

Je to proces, který zachová potraviny dlouhou dobu jedlé a s vysokým obsahem živin a vitamínů. Fermentace příznivě mění chemickou povahu našeho jídla.

Nejen, že jídlo konzervuje, ale tento přírodní proces také zlepšuje jeho stravitelnost, a zvyšuje obsah živin a enzymů. Pomocné bakterie, které jsou do této transformace zapojeny, jsou klíčovou složkou našeho imunitního systému.

Přítomnost přátelských mikrobů ve zdravých střevech v podstatě zlepšuje naši schopnost odolat infekci. Níže najdete návod, jak si zkusit uchovat bobulovité ovoce (třeba rybíz, borůvky, maliny nebo ostružiny).

Postup

  • připravte si menší skleničky (200ml) se šroubovacím uzávěrem. Skleničky by měly být čisté a víčka s nepoškozeným gumovým kroužkem. I malé znečištění gumy plísní může znehodnotit uložené ovoce.
  • natrhejte ovoce (bobule) nejlépe přímo do skleničky. Ovoce neomývejte a snažte se, aby ve skleničce neskončil drobný hmyz. Ovoce by mělo být nepoškozené, bez hmyzích kousanců, sbírejte pouze zdravé kusy. Rybíz trhejte a ukládejte také se stopkou.
  • skleničky pevně uzavřete a uschovejte v chladu, suchu a temnu. Během následující doby může dojít k jemné fermentaci (která ale není vůbec na škodu). Měkčí ovoce jako rybíz, ostružiny a  maliny mohou pustit ve skleničce šťávu. Po otevření spotřebujte skleničku do několika málo dnů.

Takto uskladněné ovoce se dá použít, stejně jako čerstvé, všemi možnými způsoby. Klidně je dejte třeba do koláčů nebo smoothie.

Podle příznivců této metody ovoce fermentováním neztrácí svou energii a konzumací je možné ji čerpat i během zimního období. Bakterie žijící na bobulích pomáhají v konzervačním procesu a jsou pro náš organizmus stejně přínosné jako vitamíny uložené uvnitř ovoce. Pokud jsme vás ale nepřesvědčili o tom, že tohle může nahradit zavařování, přečtěte si aspoň o zavařování v troubě, které může celý proces velmi urychlit

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47