Postavte veverkám budku a krmítko, prozradíme důležitý trik

 Zahrada 
13. ledna 2021 09:18 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Od pozorování jejich života se nebudete moci odtrhnout Depositphotos
Zahlédli jste ve vašem okolí veverku, či je snad každodenním návštěvníkem, kterého s nadějí a vždy rádi očekáváte? Jestli chcete být s veverkami ještě větší kamarádi, můžete jim svépomocí vyrobit vhodné krmítko a nachystat jim do něj směs těch nejvybranějších lahůdek. Časem se veverky odváží i k vám na okno, a to teprve bude podívaná.

Veverky si v přírodě běžně najdou dostatek potravy. Potíž nastane v případě husté sněhové pokrývky, nebo vznikne-li na zemi zmrzlá ledová krusta. Pak budou vděčné za pomoc nás lidí.

Veverčí trik

Veverky nezřídka zavítají do ptačích krmítek, jenže ta bývají většinou již přebraná a mezi slupkami zůstane sotva sousto. Z toho důvodu je možné veverkám udělat krmítko, které bude jen pro ně. Rozdíl mezi budkou pro ptáky a pro veverky je prakticky jediný, zato podstatný. Trik je v tom, že budka pro veverky musí mít odklápěcí střechu, kterou veverka snadno vleze dovnitř i vyleze ven, ale pták se do ní nedostane.

Co veverky jedí

Pokud byste navíc budku udělali z plexiskla, nebo alespoň její čelní část, budete mít jednak přehled o stavu krmiva, a také uvidíte veverky přímo v akci. Veverkám se zavděčíte směsí různých semen a ořechů, ale i sušeným ovocem a zeleninou. Rády mají například neloupaná slunečnicová a dýňová semena, kukuřici, loupaná semena bukvice, dále sušená jablka, mrkev, banány či dýni hokaido. Jedinou podmínkou je, aby veškeré krmivo zůstalo suché, proto bude dobré, když bude mít střecha několikacentimetrový přesah. Čtěte také: Postavte hmyzí hotel. Tito malí pomocníci vám ochrání úrodu.

Bydlení pro veverky

Pro roztomilé chlupáčky můžete vyrobit i bydlení. Odklápěcí střecha již není nutností, ale rozhodně potřebují o něco větší průměr vstupní díry než bývá u ptačí budky. Také je dobré myslet na „verandu“, jak je patrné z obrázků ve fotogalerii. O výstelku se nemusíte starat, veverky si dovnitř nanosí vše, co k životu potřebují. Chybu rozhodně neuděláte, pokud na dno umístíte suché klacíky nebo slámu. Nedivte se, pokud byste ve veverčím domečku nějakou dobu nikoho neviděli. Veverky si totiž souběžně budují – dalo by se říci z bezpečnostních důvodů - několik hnízd, která střídají. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve