Vypěstujte si vlastní zázvor. Zvládnete to i zahradnický začátečník

 Zahrada 
04. listopadu 2018 09:43 / Martina Langová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Nekupujte zázvor, vypěstujte si vlastní Shutterstock
Oblíbili jste si zázvor natolik, že jste zatoužili sami si ho vypěstovat? V tom případě se připravte na tu nadcházející sezonu a pusťte se do pěstování. Není to tak složité, určitě to zvládnete i v případě, že jste zahradnický začátečník.

Nejprve vyrazte do zahradnictví nebo dobrého supermarketu. Tady po prodavači chtějte oddenek. Ten by měl být čerstvý, neseschlý a s patrnými očky. Tedy pupeny, ze kterých vyraší nové výhonky.

Pěstování krok za krokem

Doma si pak připravte nádobu s dobrou drenáží a propustnou zeminou, do které oddenek vložíte. Nebo ještě lépe – můžete sázet rovnou do skleníku. Ale pozor – nesázejte zázvor příliš hluboko. Dejte jej spíše na povrch a jen lehce přihrňte zeminu. Celou nádobu pak přesuňte na světlé a teplé místo.

A nezapomeňte zeminu udržovat stále vlhkou. Po dvou až třech týdnech, kdy bude oddenek už vyklíčený, přeneste zázvor raději do stínu, protože nemá rád přímé slunce. Zalévání se provádí denně do misky. Nejlepší vodou je voda dešťová, vlažná. Velice důležitým prvkem je při pěstování zázvoru také přihnojování (to je na podzim dobré omezit). Pro pěstování zázvoru je třeba měkké a bohaté půdy, která nesmí obsahovat žádné kameny, které by způsobili deformaci oddenků.

Začít můžete kdykoliv

Pamatujte si, že pro zázvor je důležité mít vysoké teploty bez větších výkyvů. Zázvor je pěstován jako tropická rostlina hlavně kvůli dužnatému oddenku. Pokud se budete o zázvor dobře starat, po čase by vám měl vyrašit výhonek s úzkými listy. Maximálně od půl roku pak rostlinka zmohutní a můžete z ní odebírat vlastní oddenky nebo ji dál množit. 

Důležité je vědět, že se zázvor množí jedině vegetativně, neboli právě z rozrůstajících se oddenků. Přes léto pak může být venku. Ovšem to má svá pravidla. Zázvor by měl být spíše v mírném stínu. Nemá rád vítr – jeho výhony jsou vysoké, křehké a při silném větru se mohou lámat. Za několik měsíců začne oddenek schnout, což je ale naprosto v pořádku.

V tuto chvíli se oddenek vyjme a část se může sníst a další část znova zasadit. Tento proces je možné opakovat několik let. Vzhledem k tomu, že je zázvor rostlinou cizokrajnou, tak v našich podmínkách vykvete málokdy. Pokud se vám to podaří, tak budou mít květy koncem léta žlutofialovou barvu a budou vyrůstat na stoncích bez listů. Plody jsou ještě větší zvláštností nežli květy a ve většině případů nedozrají. Na podzim pak zázvor u země seříznete, a uložte do temna a tam, kde jsou teploty maximálně osm stupňů Celsia. Na jaře rostlinu pak přesaďte a přeneste do tepla na světlé místo. Stejně jako jiné bylinky jej můžete bez obav pěstovat přes zimu doma.

Není zázvor jako zázvor

V zahradnictví se ptejte a informujte. K dostání je u nás víc druhů zázvorů. Vy chtějte pravý. Pokud byste si koupili okrasný, jde vlastně o úplně jinou rostlinku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve