Nezapomeňte na základní pravidla při zazimování zahradního nábytku

 Zahrada 
03. listopadu 2018 09:11 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Správným zazimováním prodloužíte nábytku jeho životnost Shutterstock
Zima už pomalu klepe na dveře a je tak nutné zaměřit svou pozornost také na zazimování zahradního nábytku. Pokud nebudete nábytku věnovat dostatečnou pozornost, může vás na jaře čekat nemilé překvapení v podobě znehodnocených stolů či židlí.

Zahradní nábytek vám sloužil dlouhé měsíce a nyní byste měli věnovat nějaký čas jeho správnému zazimování. Některé kousky sice mohou zůstat i přes zimu venku na zahradě nebo na terase, ale lepší je najít pro zahradní nábytek vhodnější místo k uskladnění. Trocha péče se rozhodně vyplatí - nábytek bude vypadat dlouho dobře a prodloužíte mu tak jeho životnost.

Začněte se základní očistou

Před uskladněním zahradní nábytek nejprve očistěte od nečistot. Každý materiál vyžaduje trochu něco jiného. Nábytek z umělého ratanu je třeba ošetřit vlhkým hadříkem. Ani plastový nábytek nevyžaduje velké čištění. Stačí opět setřít nečistoty navlhčenou houbičkou nebo hadříkem. Na dřevěný venkovní nábytek použijte menší smetáček, jemný kartáček nebo vlhkou houbičku. Na venkovní nábytek z kovu, ratanu, nebo i bambusu můžete použít mokré čištění s malým množstvím čisticího přípravku.

Kovový nábytek bývá zpravidla ošetřen antikorozními barvami, přesto někdy potřebuje nový nátěr. Hliníkový nábytek korozi nepodléhá, přesto se musí také jednou za čas vyčistit. Existují speciální abrazivní prostředky určené k jeho ošetření. Dětský venkovní nábytek bývá pro lepší stabilitu vyroben z masivu, a tak jako jiný masivní venkovní nábytek vyžaduje ošetření ochranným olejem.

Dřevo vyžaduje větší péči

I dřevěný nábytek může vypadat skvěle. Oproti umělému ratanu je ale mnohem těžší, takže manipulace s ním je o něco složitější.

V posledních letech se stal módním nábytek z palet. I v tomto případě je třeba počítat s pravidelným nátěrem. Dřevěný venkovní nábytek je navíc dobré ošetřit ochranným olejem, který prodlužuje hezký vzhled dřeva a zajišťuje dlouhodobou ochranu. O výhodách a nevýhodách jednotlivých materiálů, ze kterých je zahradní nábytek vyroben, jsme psali zde.

Takřka bezúdržbový materiál

Mnozí lidé touží po zahradním nábytku, který zvláštní péči takřka nepotřebuje. V takovém případě je nejlepší pořídit si posezení z umělého ratanu. Nábytek z něj je lehký a téměř bezúdržbový. Stačí vlhký hadřík a nábytek jím přetřít. Pokud máte možnost, je dobré jej pak schovat na suché místo.

Součástí zahradního nábytku bývají také nejrůznější potahy a polstrování. Vše vyperte a schovejte doma třeba do skříně. Pokud byste totiž polštáře nechali někde venku, mohly by vám do jara snadno zplesnivět.

Kam se zahradním nábytkem

Pokud vlastníte zimní zahradu, můžete nábytek přemístit do ní. Vše bude v suchu, teple a bez působení přírodních vlivů.

Nábytek z umělého ratanu, kovu či plastu sice nevyžaduje takovou péči jako třeba dřevo, ale i tak jej nelze vystavit po dobu několika měsíců dešti, sněhu či mrazu. Ideálním místem pro uskladnění tohoto nábytku je větraná garáž, kde bude na bezpečném místě. Použít můžete také zahradní altán či zahradní domek, zde ale musíte myslet na to, že může dojít k provlhnutí podlahy a venkovní nábytek tak raději postavte na izolační podložku.

Pokud máte na uskladnění málo místa, měli byste tohle brát v potaz už při jeho pořizování a koupit venkovní nábytek skládací se stohovatelnými židlemi. Jestliže opravdu nemáte dostatek místa na uskladnění svého zahradního nábytku a musí zůstat celý rok venku, měli byste jej alespoň ochránit izolační vrstvou a dostatečně zakrýt ochranným alobalem, který odpuzuje vodu. Jen tak bude i další sezonu váš venkovní zahradní nábytek stejně hezký a funkční jako letos.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod