Předpěstujte si ze semínek plodovou zeleninu. Trocha námahy stojí za to

 Zahrada 
03. března 2021 08:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Udělejte změnu, zkuste si sazenice vypěstovat sami Pixabay
Máte rádi zeleninu z vlastní sklizně, ale sazenice si kupujete na trhu nebo v zahradnictví? Zkuste pro letošní rok udělat změnu. Sadbu rajčat, paprik a okurek si předpěstujte a ten správný čas je právě teď. Vyjde vás to levněji, ale zároveň budete mít kvalitní a silné sazenice.

Konec února a březen je ideálním obdobím pro předpěstování sazenic plodové zeleniny, jako jsou okurky salátové i nakládačky, rajčata, papriky, lilky, cukety a dýně. Až se oteplí a půda bude připravena, vy budete také. Bude to vyžadovat úsilí a pár hodin vašeho času, ale odměnou vám budou silné sazenice, které odolají chorobám a škůdcům a budou hodně plodit. Zelenina z vlastní zahrady je nejchutnější.

Základem úspěchu je mít čerstvá semena

Před výsevem si pečlivě překontrolujte stáří osiva podle data na obalu. S každým měsícem klíčivost semen klesá. Když máte pochybnosti, raději si pořiďte nová semínka. Na našich pultech se každým rokem objevují nové odrůdy a budete mít jistotu, že vám vysetá semena vyklíčí. 

Zakořeňovací tablety

Návodů, jak osivo vysít a v čem sazenice předpěstovat, je celá řada. Oblíbené jsou zakořeňovací tablety, které jsou vyrobené ze slisované rašeliny a čedičového vlákna. Sazenice snadno přesadíte spolu se sadbovací tabletou, takže nedojde k narušení kořenového systému rostliny. Jako nádoby můžete použít nízké truhlíky nebo mělké misky. V obchodech se prodávají i plastová minipařeniště. Nádoby před použitím musíte důkladně vyčistit a vydezinfikovat. To samé musíte udělat se substrátem, ať už použijete zakoupený nebo vlastnoručně namíchaný. Stačí ho dát do trouby vyhřáté na 100 °C na 20 minut a nechat ho propařit. Substrát se zbaví všech zárodků plísní, houbových chorob a mikroorganismů.

Příprava na klíčení semen

Semínka předem namočte na 12 až 48 hodin do vlažné vody, vyplaví se inhibitory klíčení. Ty brání semenu vyklíčit na jaře v půdě hned po prvním dešti. Semena musí být po celou dobu ponořená pod vodou. Nasáknou vodou a nastartuje se u nich klíčení. Namočená semena musíte občas promíchat, aby se voda okysličila. 

Důležitá je hloubka zasazení

Substrát před sadbou navlhčete, aby přijímal vodu, nasypte ho do nádoby, rozmístěte semínka a překryjte vrstvou zeminy. Semínka patří do takové hloubky, jaká je jejich výška. Vyseté osivo nezalévejte, jen roste, aby se semínka nevyplavila. Substrát nesmí nikdy vyschnout, protože proces klíčení by se zastavil.

Truhlíky na vyhřáté místo

Semínka rajčat, okurek a paprik potřebují k vyklíčení vyhřáté místo. Je dobré předpěstovat si je doma na parapetu. Semínka zde budou mít dostatek tepla a světla. Udržujte je při větší teplotě a pohlídejte si, aby neklesla teplota pod 20 °C. Pro urychlení klíčení je vhodné překrýt nádoby průhlednou folií nebo tabulkou skla, kterou jednou denně odkryjete.

Kdy je čas na přesazení 

Když se na stonku objeví pravé lístky, je čas sazenice přesadit. Semenáčky vysazujte do hloubky prvních lístků. Použít můžete kelímky od jogurtů, plastové či hliněné květináčky nebo nádobky, se kterými sazenice zasadíte přímo na záhon a ony se v půdě následně rozpadnou. Nádoby musí mít perforované dno. V přemokřeném substrátu by sazenice uhnily. Když se přes den pohybují venkovní teploty mezi 10 až 15°C, přeneste rostlinky na balkon nebo dejte ven za okno. Na záhony vzrostlé sazenice přesazujte až v polovině či koncem května. Dále čtěte: Tipy, jak vypěstovat ty nejlepší papriky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve