Jak si doma pěstovat pepíno? Lahodné plody se hodí do salátu i marmelád

 Zahrada 
04. května 2019 17:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plody připomínají meloun, ale nemají s ním vůbec nic společného Internet
Vypadá jako meloun, ale meloun to ve skutečnosti není. Nicméně Pepíno gold je druh exotického rostliny, která má lahodnou chuť a můžete ji pěstovat i na balkoně.

Název pepíno souvisí se španělským výrazem pro okurku, v anglicky mluvících zemích jí dokonce říkají "sweet cucumber" (sladká okurka). Ale ani s okurkou, ba ani s melounem nemá pepíno nic společného. Na rozdíl od melounu plody pepína nebývají větší než 12 centimetrů, takže jej mohou pěstovat i lidé v bytech.

Ani brambora, ani meloun

Do našich končin se pepíno dostalo z Jižní Ameriky. I když jde o sladké ovoce, pochází pepíno z čeledi lilkovitých, což připomínají hlavně drobné bílé nebo modrobílé květy, které se výrazně podobají květům brambor. Ve chvíli, kdy rostlina kvete, umí udělat skutečnou parádu na balkonech či terasách.

Lepší v nádobě

Pěstování pepína je v našich podmínkách možné, ale jen v nádobách nebo truhlících. Při vysazení do volné půdy se může stát, že se pepíno sice pěkně rozroste, ale rozkvete později a jeho plody nestačí uzrát do prvních mrazíků, které mohou zničit celou rostlinu. Proto, aby plody dozrály, je nutné rostlinu přenést na světlé a teplé místo v bytě. Na zimu pepíno potřebuje klid. Stačí mu chladnější místo a menší zálivka. 

Do salátu i marmelád

Plody pepína dozrávají obvykle koncem léta, někdy i později. Že je pepíno zralé poznáte tak, že původně zelená slupka zežloutne a objeví se na ní tmavozelené až fialové pruhy. Před konzumací pepíno jen oloupeme a dužninu sníme nebo ji přidáme do ovocných salátů. Nejlépe chutná chlazené rozkrojené na kousky a posypané skořicí a cukrem. Dokonce z něj lze udělat i marmeládu.

Jakou pepíno chutná?

Někdo říká, že mu připomíná zralou hrušku, jiný cukrový meloun. Ve 100 g plodů se navíc ukrývá až 60 mg vitaminu C. Tak či tak, jde o rostlinu, která vám udělá nejenom nádhernou ozdobu vaší terasy nebo balkonu, ale ještě si na ní můžete pochutnat. V domácích podmínkách si stejně dobře můžete vypěstovat třeba granátovník nebo fíkovník. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda