Podpořte růst rostlin a klíčení semínek přírodním hnojivem, které najdete ve své domácnosti
Každý zahrádkář jistě dobře ví, že hnojivo pro větší množství rostlin není zrovna nejlevnější. Proto raději vsaďte na přírodní ingredienci, která obsahuje dostatek živin a máte ji doma. Nezaplatíte za ni vůbec nic.
Voda z uvařených vajec namísto syntetického hnojiva
Vejce se řadí mezi základní potraviny, málokdo je v kuchyni nevyužívá. V případě, že vajíčka často vaříte ve vroucí vodě, nebudete si už muset dělat starosti s obstaráváním hnojiva pro své rostliny. Skořápky totiž obsahují velké množství minerálních látek. Najdete v nich hořčík, železo, fosfor nebo zinek. Nejvíce jsou bohaté na vápník. Jde o živiny, které rostliny po skončení vegetačního klidu potřebují.
Během vaření vajec se minerály ze skořápek uvolňují do vody. Podobně to funguje při vaření zeleniny. Vitaminy z ní také zůstávají ve vodě. Složení tekutiny z uvařených vajíček udržuje vhodnou hladinu pH v půdě, která se pohybuje okolo 6,0, čímž vytváří optimální podmínky ke zdravému růstu rostlin.
Jak vodu z uvařených vajíček používat?
Dejte si pozor, abyste vodu, ve které budete vejce vařit, neosolili. Nepatří do ní ani ocet a další ingredience, kterými byste naopak rostliny spíše poškodili. Po uvaření vajíček vodu hned vylijte. Nechte ji dostatečně vychladnout a hned poté ji použijte namísto běžné zálivky.
Dejte si však pozor, abyste to s ní nepřehnali. Vodu plnou minerálů nepoužívejte často. Dodržte podobné dávkování jako u syntetického hnojiva. A to s ohledem na konkrétní rostlinu. Dále můžete vodu z uvařených vajíček nalít do rozprašovače. Postříkejte s ní občas listy květin, aby nežloutly a udržely si svoji vitalitu.
Vodou z vajec můžete podpořit rychlejší klíčení semínek
Voda plná minerálů se vám bude hodit i při jarním nakličování semínek. Přírodní výživa jim poskytne vyšší odolnost proti škůdcům a podpoří rychlejší růst. Podobné účinky má i na mladé sazenice, které budete chtít po koupi z obchodu udržet naživu. Dále čtěte: Pěstování maliníku není složité, ale musíte vědět, jak ho správně řezat.