Masážní lufu nemusíte kupovat. Můžete si ji sami vypěstovat

 Zahrada 
24. května 2019 16:36 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Masážní houba je vlastně zdřevnatělá dužina rostliny luffa cylindrica Depositphotos
Lufa je skvělá. Odstraňuje odumřelé buňky, pomáhá prokrvovat pokožku a je prevencí proti celulitidě. Tušili jste však, že si lufu můžete vypěstovat?

Spousta žen, které chtějí mít hladkou a jasnou pokožku, používá pravidelně peeling nebo masáž pomocí lufy. Ty se dají sehnat nejenom z umělých vláken, ale také čistě přírodní. A asi by jen těžko někoho napadlo, že právě za tou přírodní stojí stejnojmenná rostlina Luffa cylindrica, nebo-li lufa válcovitá. Proč ale za ni utrácet zbytečně peníze, když její pěstování není vůbec těžké?

Jakoby okurce z oka vypadla

Lufa se tak trochu podobá okurce nebo cuketě. Jejím domovem je tropická jihovýchodní Asie. Právě tam objevili nejenom její úžasnou chuť, ale také ji hojně používají k výrobě oblíbených žínek. Lufa stačila během několika let zdomácnět i na českých zahradách Vzhledem k tomu, že miluje teplo a slunce, se jí nejvíce daří ve skleníku, ale v teplejších oblastech České republiky zvládá i pobyt pod širým nebem, a dokonce i na balkoně. Jen musí být zasazena na chráněném místě orientovaném na jih.

Jednoletá rostlina

Pokud chcete zkusit i vy její pěstování, právě teď po „zmrzlých“ je ten nejlepší čas. Tuto jednoletou rostlinu můžete pěstovat ze sazeniček, ale také ze semen, která se dají bez problémů sehnat i na internetu.

Připravte jí oporu

Vzhledem k tomu, že jde o popínavou rostlinu, připravte pro ni dostatečnou oporu, po které se bude moct pnout a rozrůstat. Rostlina má ráda výživný substrát, proto se nebojte hnojit a stejně tak nešiďte zálivku. Jakmile lufa vykvete, potřebuje opýlit. Přilákejte k rostlince třeba motýly pomocí jednoduché návnady, o které jsme psali zde. Rostlině můžete však pomoci sami - štětečkem. Pokud budete úspěšní, můžete z jedné rostliny získat 10 až 20 plodů.

Chutná zelenina

Je jasné, že dvacet žínek asi neužijete. Proto mějte na paměti, že velmi mladé plody můžete použít do jídla, a to stejným způsobem jako salátovou okurku či cuketu nebo lilek. Je nízkokalorická, lehce stravitelná a má také spoustu prospěšných vitaminů a minerálů. Její skvělé chuťové vlastnosti si můžete užívat zhruba dva týdny. Pak její dužnina začne dřevnatět, což oceníte u žínky. 

Dejte jí čas dozrát

Dřevnatění trvá u lufy poměrně dlouho, takže si dost možná počkáte až do podzimu. Nesmí ovšem zmrznout, takže je třeba plody chránit. To, že je správný čas na sklizeň, poznáte podle zaschlých výhonů, praskající slupky a vysypávajících se semen. Navíc plody jsou velmi lehké. Lufu tedy skliďte, odřízněte oba konce a vyklepejte semena. Ty můžete použít další rok. 

Klidně i na nádobí

Jakmile je lufa bez semen, namočte ji do vody. Tím ji zbavíte slupky a zbytků dužiny. Žínku nakonec promyjte vodou a nechejte, nejlépe na slunci, vyschnout. Pak si můžete bez obav užívat jejích skvělých masážních vlastností. Žínku ale před použitím nechejte vždy chvíli změknout pod vodou. Pokud se vám bude zdát po používání znečištěná, nebojte se ji občas vyvařit. Někdo používá lufu také k mytí nádobí, fantazii se meze nekladou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod