Jak vybrat fólii na zahradní jezírko

 Zahrada 
19. května 2019 16:25 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Při stavbě jezírka lidé nejčastěji používají fólii Internet
Zahradní jezírko si mnoho lidí rozhodne vybudovat svépomocí. Někdo použije plastovou nádobu, většina lidí však volí raději fólii. Plastová jezírka jsou totiž často limitovaná svými rozměry, což mnohým nevyhovuje. Pokud se i vy rozhodnete pro fóliové jezírko, výběr materiálu na jeho stavbu rozhodně nepodceňte.

Fóliová jezírka patří k těm nejrozšířenějším. Plastové nádoby totiž obvykle pojmou maximálně tisíc litrů vody, což znemožňuje celoroční chov ryb. Betonová zahradní jezírka jsou zase z technologického hlediska poněkud zastaralá a drahá. Ideální je tedy použití kvalitní fólie, odolné vůči UV záření a mechanickému poškození.

Kvalita se vyplatí

Výběru vhodné fólie pro zahradní jezírka odborníci doporučují věnovat obzvlášťe velkou pozornost. Vyměnit po roce nekvalitní filtr nebo čerpadlo není až tak velký problém, o výměně fólie se to však rozhodně říci nedá.

Fólie pro zahradní jezírka musí splňovat řadu kritérií, tak aby odolala povětrnostním vlivům, výkyvům teplot a ultrafialovým paprskům. Fólie musí být zároveň pružná, aby měla dostatečnou schopnost se roztahovat a tedy svou pružností reagovat na eventuelní nerovnosti. Nekvalitní fóĺie po krátkém čase vlivem slunečního záření zkřehnou a začnou se lámat, jsou náchylné k protržení a mechanickému poškození, nebo jsou toxické pro ryby. Při výběru fólie pro zahradní jezírka se rozhodně vyplatí zaměřit na kvalitu.

PVC fólie

PVC fólie (polyvinyl chlorid) pro zahradní jezírka je relativně levná, je běžně dostupná v tloušťkách od 0,5 mm do 1,5 mm. U nejtenčích fólií může dojít velmi snadno k protržení nebo nějakému poškození. Sváření či případná oprava je taktéž velmi složitá a problematická. Průměrná životnost fólie se pohybuje okolo 10 - 15 let. Nevýhodou je, že PVC fólie je málo poddajná, takže při její pokládce musí už člověk mít jisté dovednosti. Navíc PVC fólie obsahuje až 50 jedovatých ftalátů, proto se dnes už od jejího použití poněkud ustupuje. Pokud se ji ale rozhodnete přeci jen použít, volte tu nejsilnější (1,5 mm). Tato fólie je již dostatečně tlustá, takže není tak náchylná k protrhnutí či prodření. Navíc se dá dobře svařit, tudíž nevznikají žádné nevzhledné přehyby a podstatně lépe okopíruje veškeré rohy, schody, výklenky, kastlíky apod.

EPDM fólie

EPDM fólie (etylén-propylén-terpolymér) pro zahradní jezírka, známá spíše pod označením kaučuk, je velmi pružná a elastická. Tato fólie je dražší než PVC fólie, ale její životnost je minimálně 40 let. Nejběžnější tloušťka EPDM fólie pro zahradní jezírka se pohybuje kolem 1 mm. Takto silná fólie je natolik pevná, že je vhodná pro nádrže hluboké až 10 metrů. Průtažnost EPDM fólie dosahuje přes 300 %. Výhodnost této vlastnosti poznáte hned při instalaci, kdy fólie snadno kopíruje povrch. Navíc si EPDM fólie uchovává pružnost při teplotách do -60 °C. EPDM fólie je, na rozdíl od levnějšího materiálu z PVC, neškodná vůči životnímu prostředí a je vhodná i pro vodní živočichy a rostliny. Nutno dodat, že ani postupem času EPDM fólie neztrácí své fyzikální vlastnosti a neunikají z ní žádné škodlivé chemické látky.

Geotextilie

Geotextilie se vkládá pod fólii pro zahradní jezírka. Chrání fólii před prorůstáním kořenů a zabraňuje před proražením a mechanickým poškozením v důsledku tlaku vody na podloží jezírka. U jezírek se strmějšími břehy je vhodné zdvojení či ztrojení geotextilie v zámrzné hloubce vody. Kvalitní geotextilie vhodná pro zahradní jezírka má 300g/m2. O tom, jak zahradní jezírko vyčistit, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47