Geniální metoda zahradničení: Levná, jednoduchá a bez námahy

 Zahrada 
21. května 2019 12:09 / Monika Thomsonová
  5
📷
10 fotografií v galerii
Zahradničení na slámě nadchne každého Shutterstock
Víte, že můžete zahradničit i bez otravného pletí a okopávání záhonku? Ptáte se, jak je to možné? Zkuste pěstování na balících slámy. Je to jednoduché, rychlé a bez zbytečné námahy.

Pěstování na balících slámy se stává stále populárnějším způsobem zahradničení. V čem spočívá a jaké jsou výhody? Pojďme si je přiblížit.

Proč právě sláma?

Sláma jako růstové prostředí nabízí nemálo výhod. Jedna z těch největších spořívá v tom, že jednotlivá stébla jsou dutá a efektivně táhnou vodu. Stvoly mají mimořádné absorpční schopnosti. Při kontaktu sebemenšího množství tekutiny s vnitřní dutinou začne probíhat fyzikální jev nazývaný vzlínání a voda nasátá dovnitř už se nedostane ven jinak než vypařením. Nevyteče tedy. Právě tato schopnost činí ze slámy mimořádně vhodnou surovinu pro pěstování rostlin, neboť umožňuje zadržet velký objem vody.

Další výhodou je, že můžete pěstovat zeleninu i v případě, že na vaší zahradě se nachází nekvalitní půda, chudá na živiny.

Jak na zahradničení na slámě?

  • Zjednodušeně řečeno, položíte si balík slámy kamkoliv, klidně i na betonovou plochu a pěstujete. Lepší bude, když si celý balík rozdělíte na menší kusy podle toho, co na nich chcete pěstovat.  Na místo (nejlépe slunečné), kde bude uložen balík slámy, si rozložte buď karton nebo vrstvu novin, případně izolační fólii. Tento krok vynechejte jedině v případě, že slaměný balík položíte na opravdu kvalitní půdu, ze které může sláma čerpat živiny.
  • Budete potřebovat balík slámy (ideálně hranatý), na který nasypete hnojivo (musí obsahovat alespoň 20% dusíku a neuškodí ani obsah fosforu a draslíku). Na jeden balík budete na začátek potřebovat přibližně tři sta gramů hnojiva. 
  • Hnojivo zalijte vodou, v ideálním případě dešťovou a odstátou. Balík prolívejte dva dny po sobě, aby byla sláma před samotnou výsadbou dostatečně mokrá.
  • Čtvrtý, pátý a šestý den opět posypte balík slámy hnojivem, stačí každý den po sto gramech. Každé hnojení zalijte vodou, spíše teplejší než ledovou. 
  • Během dalších tří dnů pokračujte v hnojení a zalévání vodou, avšak používejte už jen malé množství hnojiva. Od desátého do dvanáctého dne už nehnojte, jen zalévejte tak, aby byl balík permanentně vlhký. 

Co následuje po procesu přípravy?

Celý tento dvanáctidenní proces přípravy slámy se děje proto, že sláma je takzvaný mrtvý produkt, který je třeba doslova oživit pomocí organismů a žádoucích bakterií. Když je balík slámy připraven na výsadbu (asi dvanáctý den od prvé aplikace hnojiva), udělejte do slámy menší otvor, kam vložte sazeničku i s půdou a zalijte. Postupujte stejně jako kdybyste sazeničku vkládali do klasické půdy. Pokud chcete na balíky slámy vysévat zeleninu ze semínek, navrch slaměného balíku nasypte menší vrstvu substrátu a vkládejte semínka.

Jaké jsou výhody pěstování na slámě?

Srovnáme-li toto pěstování plodin s klasickým v půdě, vyjde nám, že slámové pěstování je mnohonásobně výhodnější:

  • je méně pracné
  • počáteční náklady jsou nízké
  • odpadá nutnosti pletí
  • výsadba je pohodlná
  • balík slámy můžete umístit v podstatě kam chcete
  • nemusíte okopávat
  • prodloužíte si vegetačního období
  • sláma dobře drží vlhkost, a tak nemusíte zalévat tak často

Na balících slámy je úžasné i to, že na nich můžete plodiny pěstovat i po stranách, nejen na vrchu.

Co můžete na slámě pěstovat?

Plodin je více, než si myslíte. Ideální jsou: rajčata, fazole keříčková, fazole pnoucí, salát, bazalka, měsíček zahradní, cibule, okurky, tykev, zelí, kapusta, hrách, lilek, listový špenát, květák, brokolice, tuřín, vodnice, kadeřavá kapusta, růžičková kapusta, mangold, papriky, lilek, kedluben, chřest, ředkvičky, jahodník obecný, červená řepa, mrkev, meloun vodní.

Téměř se dá říci, že na slámě prostě můžete pěstovat doslova co vás napadne. (Dále čtěte: Chcete mít krásné zdravé rostliny? Vyrobte si domácí postřik a hnojivo).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve