Splňte dětem sen! Postavte jim domeček na stromě. Není to tak těžké, jak si myslíte

 Zahrada 
05. května 2017 12:34 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Potěšte své děti a buďte pro ně vrchním stavitelem. Thinkstock
Téměř každé dítě si přeje mít útočiště v korunách stromů, kam by mohlo chodit s kamarády a společně spřádat různé plány! Zapojte do stavby domečku na stromě i svého potomka a užijte si při tom spoustu legrace!

Nejdůležitější je zvolit správný strom. V první řadě musí být zdravý, nesmí být příliš starý, ale ani příliš mladý. Musíte si najít mohutný, vzrostlý, zdravý a živý strom. Ideálními jsou pro stavbu domku duby, javory či jedle. Myslete také na to, že domeček má být maximálně tři metry nad zemí, aby se dítě dostalo snadno nahoru i dolů.

Ideální velikost přístřešku je 3x3 metry. Snažte se najít strom o průměru alespoň 30 centimetrů, na jehož čtyřech silných větvích domeček postavíte. Po nalezení správného stromu je potřeba naplánovat vhodnou oporu domku. Nejvyužívanější způsob je ten, při kterém se nosné trámy, připevněné na podlahu, přišroubují přímo ke kmenu stromu. Při tomto provedení se však poškodí strom. Pokud tomu chcete zabránit, zvolte druhou variantu pro oporu domku. Při ní jsou nosné sloupy zapuštěné do země blízko stromu a nejsou připevněny přímo ke stromu.

Okna z plexiskla

Jakmile je základna bezpečně připevněna, můžete začít se stěnami. Ideální jsou dřevené trámy, které upevníte přímo na podlážku, která je už připevněná na stromě. Pokud jsou stěny a střecha hotové, zbývá jen vestavět okna. Pro bezpečnost dětí je vhodné zvolit raději plexisklo, které se jen tak nerozbije. Většina domečků na stromě nemá dveře, pokud si však chcete s projektem pohrát, klidně se do toho pusťte.

Správný žebřík

Nyní už zbývá jen vymyslet, jak se budou ratolesti nahoru a dolů dostávat. Pro starší děti je ideální provazový žebřík. Tento typ žebříku lze vyrobit z provazu a řady krátkých příčlí, které jsou jedna po druhé připevněny k provazu až na zem. Děti jistě potěší i pevný žebřík, který se jednoduše jednou stranou opře o zem a druhou o domeček. Je však potřeba zabezpečit stabilitu žebříku, aby dítě při stoupání nespadlo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve