Nevypuzujte krtky ze zahrady drasticky. Jde to i šetrným způsobem

 Zahrada 
13. července 2019 16:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krtka zahrádkáři vidí velmi neradi Depositphotos
Zahrádkáři krtky na svém pozemku rádi nevidí. Přitom zastanou i spoustu užitečné práce - hubí různé ponravy, larvy, hmyz, slimáky a další škůdce. Bohužel, při budování svých podzemních chodeb dokáží v zahradě napáchat pořádnou spoušť. Není ale nutné se jich zbavovat drastickým způsobem, existuje i několik podstatně šetrnějších metod.

Kvůli krtkům na zahradách usychají mladé stromky a zelenina i květiny doslova skomírají. I proto si zahrádkáři mezi sebou předávají zkušenosti, jak se tohoto zvířete rychle a účinně zbavit. Že se vám na zahradě usídlil krtek, poznáte snadno podle krtinců.

Krtci jsou i prospěšní

Než se definitivně rozhodnete krtky ze zahrady vypudit, uvědomte si, jak moc jsou zároveň prospěšní. Kromě toho, že si pochutnávají na škodlivém půdním hmyzu a likvidují slimáky, zároveň provzdušňují půdu. Zemina z krtinců bývá velmi kvalitní, bez zárodků plevelů, hodí se například pro předpěstování zeleniny.

Pokud se ale přesto rozhodnete krtka zbavit, nezabíjejte jej. Pokuste se zvíře z vašeho pozemku jen odehnat. Existuje několik způsobů, jak na to.

Afrikány, pryšce či česnek

Krtci jsou citliví na některé pachy. Nevoní jim například afrikány, pryšce nebo česnek. Kořeny těchto rostlin jsou natolik aromatické, že se krtek místům, kde jsou vysazené, vyhne širokým obloukem.

Pokud budete tyto rostliny v zahradě pěstovat, s největší pravděpodobností k vám krtek vůbec nezavítá. Podobně na krtky působí také listy ořešáku, čerstvá citronová kůra a mnozí zahrádkáři nedají dopustit na listy černého bezu.

Pokud má ale krtek v zahradě dostatek potravy, aromatické pachy jej k opuštění pozemku nemusejí přesvědčit. Nejúčinnější se v tomto ohledu jeví vysadit (krtkům opravdu páchnoucí) cibule řebčíku královského.

Kočka - úhlavní nepřítel

Krtci a kočky kamarádi nikdy nebudou. Pokud tedy máte doma kočku, kterou pouštíte na zahradu, je to nejlepší prevence proti krtkům. Jestliže kočku nemáte, někdy postačí sehnat si od chovatele pár kočičích chlupů a chomáčky srsti po zahradě rozmístit. Podobně prý účinkují také chlupy psí.

Na druhou stranu kočka v zahradě také není žádné terno. Ráda totiž chodí na záchod do čerstvě osázených záhonů a dokáže je zničit stejně spolehlivě jako krtek. Dalším přirozeným nepřítelem krtků je liška, ale tu si na zahradu pořídíte jen horko těžko.

Plašiče nejsou napořád

Krtek sice nevidí, sluch má ale velmi dobrý. Kovové či plastové větrníky, třeba doma vyrobené z PET láhví, zapíchnuté přímo do některé z krtčích chodbiček (aby se zvuky a vibrace šířily celým systémem tunelů) se tak jeví jako účinný způsob, jak krtkovi jeho život na vaší zahradě znepříjemnit. Na podobném principu fungují i speciální ultrazvukové a elektroakustické plašiče.

Jediný problém, ale o to větší, je ten, že krtek si na vibrace dokáže poměrně brzy zvyknout. Pokud se tedy rozhodnete pro tuto metodu, je vhodné plašiče čas od času obměňovat. Pak je jejich účinnost poměrně vysoká.

Těmto metodám se vyhněte

I když vás bude krtek dohánět k šílenství, vyhněte se drastickým metodám jejich likvidace. Jsou to živá stvoření a kruté zacházení si rozhodně nezaslouží. Zapomeňte tak na trubkové pasti zakopané do chodbičky, ve které se může krtek zbytečně trápit, zvlášť pokud jste na zahradě jen občas a nemáte možnost je zkontrolovat. A nepoužívejte ani výfukové plyny, chemii a jedovaté nástrahy. Kromě krtků tím ohrozíte i další živočichy a rostliny v zahradě. Přírodní cestou lze ze zahrady vyhnat i hraboše, hryzce a další hlodavce, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve