Rozjasněte vaši letní zahradu barevnými jiřinami

 Zahrada 
04. července 2019 12:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květy jiřin umí krásou potěšit Depositphotos
Zahrady, louky i aleje stromů v teplém počasí září různými barvami od zelené přes žlutou a růžovou až po červenou a fialovou. Mnohé zahrady rozjasnily jiřiny. Nejenže si z nich můžete natrhat pestrou květinu, ale také můžete dát chemicky neošetřené květy do salátu.

Jiřiny pocházejí z Mexika, v Evropě je ale lidé znají už desítky let. Mohou být vysoké třeba jen 20 centimetrů, jiné dosahují výšky třeba i jednoho a půl metru. Najít tak můžete jednoduché květy přes kulovité až paprskovité květy.

Jiřiny mají rády slunná stanoviště

Rostliny jsou citlivé na mráz, proto se vysazují až někdy v dubnu. Nevadí jim ale ani pozdější výsadba, protože při dostatku tepla zpožděný růst rychle doženou. Jiřiny mají rády slunná stanoviště, ve stínu méně kvetou. Proto je nedávejte nikam pod strom nebo do stínu domu, ale spíš do prostoru.

Kromě slunného místa je potřeba i výživná půda. Buďte opatrní s přihnojováním, protože například při větší přítomnosti dusíku rostou hlavně listy a květy už tolik nevidíte. Ideálním zdrojem živin je vyzrálý kompost. V mokré půdě mohou hlízy jiřin zahnívat, proto do ní přimíchejte písek a hlízy přikryjte asi pěti centimetry této směsi.

Chraňte je před škůdci

Jakmile jiřiny raší, musíte je chránit před slimáky a škvory. Až výhony dorostou do výšky asi čtvrt metru, potřebují přivázat k dřevěné tyči. Můžete ji do země zapíchnout už při výsadbě. K opoře postupně připevněte také spodní postranní výhony. Získáte tak rostlinu, která poroste přímo.

V době růstu květu je třeba odstraňovat odkvetlá květenství. Rostliny rostou rychle, a proto pod nimi není plevel. V plném květu jsou jiřiny v září. Péče spočívá v pravidelném odstraňování právě odkvetlých květů, což je důležité nejen pro pohled, ale také pro vytvoření nových poupat. Odkvetlé květy je nejlepší odstřihnout dříve, než se začnou rozpadat.

Květiny i salát

Pokud je závěr léta teplý, je dobré také zalévat. Jiřiny totiž mají velkou spotřebu vody. Poslední přihnojení je možné koncem srpna. V pozdějším čase hrozí, že hlízy na podzim dostatečně nevyzrají a později budou hnít.

Z jiřinek si můžete nařezat květiny. Řez je vhodné provádět buď brzy ráno, nebo navečer. Kombinovat je můžete s trvalkami i letničkami. Můžete k nim dávat dlouhé i úzké květy. Jiřiny můžete ale využít i zajímavým způsobem, například k jídlu. Pestré okvětní lístky můžete smíchat se salátem nebo si můžete udělat bylinkový tvaroh.

Zima doma

Zimu musí jiřiny strávit v domě. Když první mráz spálí nadzemní část, musíte hlízy opatrně vyjmout, nechat je oschnout a očistit od půdy. Na hlíze by přitom měl zůstat asi deseticentimetrový zbytek stonku. Ideální zazimování by mělo být v teplotě pět až deset stupňů Celsia při 75procentní vlhkosti vzduchu. Pokud při kontrole objevíte plísně, rostlinu vyhoďte. O květinách pro rozkvetlou zahradu jsme psali zde

Témata: zahrada, květiny, jiřiny
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47