Chcete mít opravdu skvělou úrodu? Naučte se používat bioodpad
Právě kvůli ochraně životního prostředí se do našeho života vrací kompostování. Navíc, nemusíte mít výčitky svědomí, že až dvě třetiny vašeho odpadu z kuchyně neskončí v odpadcích, ale pomůžou dál hnojit třeba vaši zeleninovou zahrádku.
Co je vlastně bioodpad a co lze vše kompostovat?
Jde o domácí odpad, který lze přeměnit na cenné organické hnojivo. Můžete kompostovat například zbytky zeleniny, slupky, kávovou sedlinu, trávu, listí, menší větve, rostlinný odpad ze zahrady, vylouhovaný čaj nebo třeba popel ze dřeva.
Co do kompostu nepatří?
Do vašeho kompostu určitě nedávejte například exkrementy domácích zvířat, kosti, zbytky masa, olej, napadené rostliny, slupky od banánů, skořápky a pecky, chemicky ošetřené rostliny a plody, listy ořešáku, nahnilé ovoce a košťálovou zeleninu. Staré noviny raději spalte, ty do kompostu rovněž nepatří.
Co se pak děje se správně naloženým kompostem?
Pokud správně naložíte kompost, začne se do dvou dnů zahřívat, jeho teplota dosáhne až 50 °C, to se uvnitř kompostu začínají množit mikroorganismy. Nezapomínejte odpad na kompost ukládat v rovnoměrných vrstvách a prokládat zeminou.
Jak založit ten správný kompost?
Základem pro váš kvalitní kompost je kompostér. Můžete si jej vyrobit sami nebo jej lze zakoupit v odborných obchodech. Pokud jste se rozhodli pro vlastní výrobu, je vhodné si jej vyrobit z dřevěných prken, povrch kompostu pak můžete pokrýt zasazenými cuketami, dýněmi nebo okurkami.
Nevýhodou těchto podomácku vyrobených, většinou nekrytých kompostů je, že proces kompostování je dlouhodobý, od založení kompostu do vzniku prvního hnojiva si tak počkáte i více než dva roky, navíc musíte kompost přehazovat. Na trhu jsou však dostupné i umělé kompostéry, pro ty, kdo chtějí svůj záměr urychlit, nabízí i termokompostéry. Kompostu se tak dočkáte již za půl roku. (Dále čtěte: Chcete udržet kondici trávníku i v období sucha? Tak pozor na častou chybu).