Podepřete stromům větve. Když to uděláte správně a včas, uchráníte svoji úrodu

 Zahrada 
12. července 2019 17:35 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Některé plody jsou těžké a větve namáhají Shutterstock
Větve stromů jsou bohatě osázené úrodou a vy se nemůžete dočkat, až plody dozrají a pochutnáte si na sklizeném ovoci? Stačí však silný déšť nebo vítr, větve se polámou a o slibně vypadající úrodu můžete rázem přijít. Z toho důvodu nepodceňujte podepření stromů.

Pokud máte na zahradě stromy s řídkou korunou a dlouhými větvemi, sáhněte po jednoduchých podpěrách. Nelze je však umístit jakkoliv, tyče je potřeba stavět svisle, aby větve zůstaly ve své přirozené poloze. Nedávejte je ani moc vysoko, ať je nenamáháte a nezpůsobíte tak jejich zlomení. Ideální je zapřít podpěru zhruba ve druhé třetině větve.

Zahrádkáři tuto metodu používají nejčastěji, nevýhoda je však v tom, že je potřeba podpěry stavět pod každou jednotlivou sehnutou větev. Pokud máte na zahradě ovocný sad, počítejte s tím, že podpěr bude potřeba několik desítek. Spodní konce vždy osekejte, aby se daly snadněji zabodnout do země.

Stromy s menší korunou

Setkat se můžete také s jinou variantou, a tou je podpěrný jehlanec. Svoji práci skvěle odvedou u stromů s menší korunou. Potřeba bude zhruba deset dřevěných kusů umístěných šikmo okolo stromu. Lepší stabilitu zajistíte tím, že ke spodním koncům podpěr zarazíte kolíky, k nimž podpěry připevníte. Nyní pevným provazem svažte nad vrcholkem stromů všechny horní konce podpěr. Vnější práce je tímto hotová, pro vnitřní podepření větví použijte vodorovné podpěry.

V případě, že se plody nacházejí ve velkém množství na tenkých větvích, přichází na řadu podpěrná klec. Při tomto způsobu se podkládají podpěry svisle u konců hlavních větví po obvodu koruny. Podpěry se nakonec přivážou ke kůlům zaraženým do země. Pak se ke svislým podpěrám uvazují vodorovné, jdou po celém obvodu koruny až v pěti řadách. V konečném důsledku strom vypadá, jako by byl v kleci. Jak vypudit krtka ze zahrady, jsme psali zde.

Kutilové nemusejí podpěry kupovat v obchodě, ale lze je snadno vyrobit i v dílně. Mezi často využívaná dřeva patří dub, bříza, osika i olše. Podpěra musí mít tvar vidlice, aby se s ní daly podepřít větve. Místo tvaru vidlice můžete použít desky, kterou jsou zaklepány ve tvaru písmene "T" nebo do kříže. Velkou parádu s tím sice na zahradě neuděláte, ale delší životnost než dřevo má rozhodně ocelová trubka. Ideální podpěra musí mít v průměru několik centimetrů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47