Odkvetla vám už levandule? Je nejvyšší čas se o ni správně postarat

 Zahrada 
02. července 2019 09:38 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sklizní voňavých kvítků levandule to nekončí Depositphotos
Levanduli lze pěstovat jako okrasný keř nebo jako bylinku. Aby vám keřík bohatě obrůstal, je potřeba pravidelně provádět řez. Teď je ta správná doba.

Její vůně zpříjemňuje lidem život již tisíce let – stačí pár květů rozemnout v ruce a pohoda se rozlije všude kolem. Zdobí zahradu, láká motýly a umí toho ještě víc. Levandule rozkvétá od konce června do srpna, podle počasí, druhu, odrůdy. Její květy se dají použít na mnoho způsobů. Pokud už vám levandule odkvetla, je potřeba se o keř dál postarat.

Rychle regeneruje a obrůstá

Je jedno, zda pěstujete levanduli pro okrasu nebo pro domácí použití. Po odkvětu keře je nutné přistoupit k jeho prořezání. Díky tomuto zákroku levandule rychle regeneruje, znovu obrůstá a rozvětvuje se, stává se bohatší, hustší a kompaktnější a nemá sklony k rozvalování větví, což je důležité i proto, aby později ve zdraví přežila zimní období a především tíhu zimní sněhové pokrývky. Někdy se stává, že ještě na pozdim znovu vykvete, ale ve zcela nesrovnatelném a menším množství.

Neřezat do dřevnaté části

Odstřihává se odkvetlé soukvětí s jedním či dvěma páry listů. Žádný řez však nesmí být veden hluboko do dřevnatých částí rostliny, to levandule nesnáší a jen velmi těžko pak obrůstá. Někteří pěstitelé přistupují ještě k podzimnímu řezu. Ten je však vhodnější pouze pro teplejší oblasti. V místech s chladnějším podnebím, jako je u nás, je daleko lepší řez v předjaří.

Nálev nejenom na pití

Květy levandule nemusíte používat pouze pro provonění místností. Připravte si z ní bylinkový čaj, který nemusíte jenom pít. Nálev z nich připravený vylaďuje trávení i náladu, uklidňuje a provoní dech, mírní bolesti. Je voňavý a lahodný. Lžičku čerstvých či sušených květů, zalijte horkou vodou a louhujte zhruba patnáct minut pod pokličkou. A zatímco se levandule louhuje, můžeme ji použít i pro napářku obličeje – stačí nad šálkem přehodit přes hlavu ručník. Nálev můžete použít jaké pleťovou vodu, která má jemně čistící i uklidňující, regenerační účnky. Stejně tak si s ním můžete omýt vlasy nebo jej přidat do koupele. Dělá dobře pleti, uvolňuje svaly a zároveň působí i vnitřně, protože vonné silice prostupují kůží. Další tipy například na výrobu mýdla, oleje nebo sušenek jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47