Máte na zahradě angrešt? Možná nevíte, že z něj nemusíte konzumovat jen plody

 Zahrada 
12. července 2018 09:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Angrešt se využívá nejen v kuchyni, ale i léčitelství Shutterstock
Pokud si lidé na zahradu vysadí angrešt, obvykle se zaměří jen na to, zda dají přednost červeným či bílým plodům a zda zvolí stromkovou či keřovou variantu. A v létě se pak milovníci angreštu s chutí vrhnou na zralé plody, které mohou být sladké i kyselé, podle odrůdy. Jenže angrešt nabízí i něco víc.

Na starých zahradách se angrešty vyskytovaly zcela běžně, v posledních letech se na ně trochu zapomnělo. Přitom toto ovoce obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek a dá se využít nejen v kuchyni, ale i léčitelství. A jestli si myslíte, že z keře angreštu si pochutnáte jen na zralých plodech, jste na velkém omylu.

Angrešt a zdraví

O vitaminy a minerální látky není v plodech angreštu rozhodně nouze. Jsou bohatou zásobárnou vitaminu C, E a B. Obsahují také mnoho cenných kyselin, hlavně kyselinu citronovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou.

Angrešt je rovněž bohatý na minerální látky, jako je draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin a měď.

Vliv na zdraví je obrovský. Křemík obsažený v plodech pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně. Konzumací angreštu je tak možné předcházet cévním nemocem. Ve slupce jsou ukryty nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné srdci. Vláknina zase dělá dobře zažívacímu traktu. Obsah cukru v angreštu je menší než 10 %, jde především o fruktózu.

Angrešt skvěle pomáhá při akutní i chronické zácpě, posiluje cévy a čistí je od cholesterických usazenin, mírně snižuje krevní tlak. Zlepšuje i metabolismus tuků v těle, zamezuje jejich nadměrnému ukládání, zároveň i detoxikuje ledviny a trávicí trakt včetně střev, proto je mimořádně vhodný k očistným kúrám při obezitě nebo na celkové pročištění těla. Několikatýdenní léčebná kúra vás může dokonce zbavit i ledvinových a močových kaménků.

Využití angreštu

Nejlepší je samozřejmě zkonzumovat angrešt čerstvý. Běžně se z něj ale dělají i džemy, marmelády, plody se dají dát i do buchet a koláčů. Dá se i kompotovat nebo z něj můžete připravit mošt nebo želé.

Nemusíte si ale pochutnávat jen na plodech. Obrovský přínos pro lidské zdraví mají i angreštové listy. Stačí je posbírat, nasušit a pak si z nich lze připravit opravdu výborný čaj. Kromě toho, že je chuťově velmi dobrý, má i silné protizánětlivé účinky. Čaj ocení také ženy před začátkem menstruace, protože zklidňuje organismus. Přibližně z 20 gramů lístků připravíte asi 0,5 litru čaje.

Pěstování

Angrešty lze pěstovat jako stromky nebo keře. Stromky jsou obecně považovány za výhodnější, protože nezabírají tolik místa a lépe se z nich plody sklízejí. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že jsou dražší a mají i kratší životnost - 8 až 10 let.

Pokud se rozhodnete angrešt na zahradu vysadit, vyberte mu ideálně stanoviště v polostínu. Celodenní sluneční úpal nesnáší zrovna nejlépe. Stejně tak je citlivý na sucho, protože mělce koření. Nejplodnější keře jsou ty 2 až 3leté. Hnojit nemusíte prakticky vůbec.

Stromky i keře je vhodné každé jaro zmlazovat. Bez řezu se totiž rostliny dříve vyčerpají a zestárnou.

Pokud se vám do angreštu pustí vosy, můžete se jich zbavit pomocí nejrůznějších pastí. O jejich výrobě jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008