Máte na zahradě angrešt? Možná nevíte, že z něj nemusíte konzumovat jen plody

Angrešt se využívá nejen v kuchyni, ale i léčitelství
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zahrada 
12. července 2018 09:50 / Shutterstock
  0   0
Pokud si lidé na zahradu vysadí angrešt, obvykle se zaměří jen na to, zda dají přednost červeným či bílým plodům a zda zvolí stromkovou či keřovou variantu. A v létě se pak milovníci angreštu s chutí vrhnou na zralé plody, které mohou být sladké i kyselé, podle odrůdy. Jenže angrešt nabízí i něco víc.

Na starých zahradách se angrešty vyskytovaly zcela běžně, v posledních letech se na ně trochu zapomnělo. Přitom toto ovoce obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek a dá se využít nejen v kuchyni, ale i léčitelství. A jestli si myslíte, že z keře angreštu si pochutnáte jen na zralých plodech, jste na velkém omylu.

Angrešt a zdraví

O vitaminy a minerální látky není v plodech angreštu rozhodně nouze. Jsou bohatou zásobárnou vitaminu C, E a B. Obsahují také mnoho cenných kyselin, hlavně kyselinu citronovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou.

Angrešt je rovněž bohatý na minerální látky, jako je draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin a měď.

Vliv na zdraví je obrovský. Křemík obsažený v plodech pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně. Konzumací angreštu je tak možné předcházet cévním nemocem. Ve slupce jsou ukryty nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné srdci. Vláknina zase dělá dobře zažívacímu traktu. Obsah cukru v angreštu je menší než 10 %, jde především o fruktózu.

Angrešt skvěle pomáhá při akutní i chronické zácpě, posiluje cévy a čistí je od cholesterických usazenin, mírně snižuje krevní tlak. Zlepšuje i metabolismus tuků v těle, zamezuje jejich nadměrnému ukládání, zároveň i detoxikuje ledviny a trávicí trakt včetně střev, proto je mimořádně vhodný k očistným kúrám při obezitě nebo na celkové pročištění těla. Několikatýdenní léčebná kúra vás může dokonce zbavit i ledvinových a močových kaménků.

Využití angreštu

Nejlepší je samozřejmě zkonzumovat angrešt čerstvý. Běžně se z něj ale dělají i džemy, marmelády, plody se dají dát i do buchet a koláčů. Dá se i kompotovat nebo z něj můžete připravit mošt nebo želé.

Nemusíte si ale pochutnávat jen na plodech. Obrovský přínos pro lidské zdraví mají i angreštové listy. Stačí je posbírat, nasušit a pak si z nich lze připravit opravdu výborný čaj. Kromě toho, že je chuťově velmi dobrý, má i silné protizánětlivé účinky. Čaj ocení také ženy před začátkem menstruace, protože zklidňuje organismus. Přibližně z 20 gramů lístků připravíte asi 0,5 litru čaje.

Pěstování

Angrešty lze pěstovat jako stromky nebo keře. Stromky jsou obecně považovány za výhodnější, protože nezabírají tolik místa a lépe se z nich plody sklízejí. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že jsou dražší a mají i kratší životnost - 8 až 10 let.

Pokud se rozhodnete angrešt na zahradu vysadit, vyberte mu ideálně stanoviště v polostínu. Celodenní sluneční úpal nesnáší zrovna nejlépe. Stejně tak je citlivý na sucho, protože mělce koření. Nejplodnější keře jsou ty 2 až 3leté. Hnojit nemusíte prakticky vůbec.

Stromky i keře je vhodné každé jaro zmlazovat. Bez řezu se totiž rostliny dříve vyčerpají a zestárnou.

Pokud se vám do angreštu pustí vosy, můžete se jich zbavit pomocí nejrůznějších pastí. O jejich výrobě jsme psali zde.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Toužíte po šlechtickém titulu? Navštivte některý z mikrostátů

Věda & Vesmír

Varovné příznaky onemocnění, kterým nevěnujeme žádnou pozornost

Bydlení

Sklo, dřevo nebo plast? Jak neudělat chybu při výběru prkénka na krájení

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn