Kam s listím a slupkami od ořešáku? Do léčivého odvaru

 Zahrada 
26. září 2019 11:58 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Ořešákové listí obsahuje antibakteriální látky Depositphotos
Začínají padat nejenom zralé ořechy, ale především i listí z ořešáku. A toho bývá skutečně požehnaně. Co s ním? Zkuste si z něj připravit skvělý léčivý odvar.

Ořešák, nesmírně užitečný i krásný strom. Na podzim z něj máte nejenom velkou úrodu ořechů, ale také listí. Podle zažitých trendů však do kompostu toto listí nepatří. Řada lidí se jej tak snaží zbavit především pálením. Ale ani to není ideální způsob. Jak tedy s tímto odpadem naložit? 

Do kompostu či ne?

O tom, jestli ořešákové listí patří nebo nepatří do kompostu, se mezi zahrádkáři vedou často spory. Pravda je, že velkým úskalím listů je fakt, že se v kompostech rozkládají dost pomalu a látky v nich obsažené nemusejí vždy prospívat všem rostlinám. Ovšem přesto se kompostování ořešákových listů nemusíte vzdát úplně. Stačí je smíchat v poměru 1 : 3 s jiným listím nebo rostlinným odpadem. Takto připravený kompost pak zetlí za obvyklou dobu čtyř až osmi měsíců. Rozklad lze ještě urychlit třeba drtičem nebo dusíkatým hnojivem. Takto můžete postupně zpracovat velkou část spadaného listí. Ovšem kromě slupek. Ty můžete společně ještě se zelenými listy použít na různé neduhy.

Léčivý odvar 

Ořešákové listí má v sobě antibakteriální a protihoubové látky. Ty se dají využít v kosmetice proti celé řadě zánětů. A není nic jednodušího, než si připravit odvar z listí a zbytku oplodí. Na přípravu použijte řezanku z ještě zelených listů a zelených slupek. Jednu lžičku této drogy pak přelijte šálkem vody a několik minut vařte. Odvar se používá na pohmožděniny, na likvidaci plísní, mokvající rány nebo záněty kůže. Pravda je, že ořešáková tinktura je mnohem silnější, ale kdo si nestihl v létě zajít na nezralé zelené ořechy, určitě mu odvar přijde k duhu a tinkturu si můžete připravit příští rok.

Potřebujete na ni

  • 10 zelených ořechů
  • 500 ml 40 až 70% alkoholu
  • 2 celé skořice
  • 5 hřebíčků

Postup

Nezralé ořechy nakrájejte na tenké plátky, dejte je do uzavíratelné sklenice, přidejte koření a zalijte alkoholem. Nádobu uzavřete a nechejte ji asi měsíc na chladném místě. Čas od času ji zkontrolujte a protřepejte. Po čtyřech týdnech tekutinu sceďte a užívejte po kapkách. Další svělou podzimní plodinou jsou bezesporu také šípky. I z nich si můžete připravit úžasný lék. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve