Pěstujte chryzantémy. Rozzáří podzimní zahradu a mají všestranné použití

 Zahrada 
04. října 2018 07:18 / Jan Novák
  0
📷
6 fotografií v galerii
Chryzantémy pro podzimní krásu na zahradě Shutterstock
Chryzantéma bývá na podzim nejnápadnější rostlinou zahrady. Září v mnoha barevných odstínech a je i tvarově různorodá. Má navíc všestranné využití. Poslouží k výzdobě slavnostního stolu, na hrob i jako materiál do svatebních kytic.

Chryzantémy sklízely obdiv již před třemi tisíci let v čínských zahradách. Objevovaly se na obrazech, vázách, porcelánu i na hedvábných kimonech dam. Číňané znali asi 160 odrůd této květiny.

V Japonsku symbolizují slunce a císařský dvůr. Japonci chryzantémy dokonale vyšlechtili. Do Evropy se čínské chryzantémy dostaly těsně před rokem 1800 v šesti barevných variantách, japonské velkokvěté o šedesát let později a v Praze byly tyto královny podzimu představeny na konci 19. století.

Milují světlo, ale ne přímé slunce

Chryzantémy jsou vcelku odolné a některé druhy i mrazuvzdorné. Pokud však chceme nechat na terase přezimovat chryzantémy pěstované v nádobách, raději je přikryjeme slámou či netkanou textilií. Na zahradě využijeme bohatou velikostní i barevnou škálu těchto květin, a to ve všech jejich odstínech a některé i ve více barevných kombinací.

Chryzantémám stačí obyčejná, písčitá, může být i mírně vápenitá půda obohacená o chlévskou mrvu nebo kompost. Zaléváme je pravidelně, nejlépe večer odraženou vodou, za velkých veder je dobré listy občas rosit. Vláha a vzduch jsou i nejlepší prevencí chlorózy listů.

Mladé chryzantémy přesazujeme každý rok – na podzim po odkvětu do skleníku, zjara na záhon. Před přesazením rostliny důkladně zalijeme a půdu kolem nich zhutníme. Velkokvěté odrůdy každý třetí rok dělíme a přesazujeme.

Abychom získali mohutně větvené rostliny, sazenicím chryzantém s šesti až osmi lístky zaštípneme vrcholek. Květinám k řezu zas pravidelně vyštipujeme boční výhonky a druhotné květní pupeny. Vylamujeme vždy směrem do strany, abychom nepoškodili list.

Chryzantémy mají všestranné použití

Nižší chryzantémy vysazujeme jako obruby zahradních ploch, ty nejnižší se uplatní ve skalkách. Nízkými drobnokvětými druhy ozdobíme keramické nádoby. Kulovitým a baletkovitým druhům bude slušet výsadba solitérní nebo ve volných skupinách. Na záhonech je kombinujeme s dalšími pozdně kvetoucími druhy. Chryzantémy jsou také nejčastěji používanými květinami na hroby. Na podzim zahradu rozzáří také astry.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008