Rozmanité záhony z trvalek. Poradíme vám s jejich výběrem

 Zahrada 
17. května 2021 09:00 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvetoucí trvalky se těší velké oblibě Depositphotos
Bohaté a pestré záhony z trvalek bývají pýchou zahradníků. Jelikož se jedná o největší skupinu zahradních rostlin, může být jejich výběr pro laika komplikovaný. Poradíme vám proto, jakých chyb se při jejich pěstování vyvarovat i z jakých trvalek můžete vybírat.

Trvalky jsou rostliny, které vám porostou na jednom místě více let. Děje se tak z toho důvodu, že podzemní část rostliny přečká zimu a na jaře znovu obrazí. Trvalky jsou obecně velmi vděčné a nenáročné rostliny.

Návrh zahrady z trvalek

Než se do záhonu z trvalek pustíte, rozmyslete se, zda si nenechat poradit od zahradního architekta. Je to z toho důvodu, že trvalek je opravdu nespočet a musíte u každé znát ideální podmínky pro její pěstování.

Také je potřeba záhon správně nakombinovat podle toho, zda trvalky budou kvést na jaře, v létě nebo na podzim. Důležitou roli hraje také výška trvalek. Představíme vám nejoblíbenější kvetoucí trvalky. 

Lupina mnoholistá

Ideální pro velké nebo venkovské zahrady, neboť její květy jsou mohutné. Květy jsou různých barev, nejčastěji však fialové, žluté nebo červené. Tato trvalka si libuje na teplých a suchých místech, ale v létě ji musíte zalévat hodně.

Plamenka

Tato květina by rozhodně neměla ve vašem trvalkovém záhoně chybět. Výhodou je, že kvete velmi dlouho a těšit se tak můžete z nízkých i vysokých krásných květů fialové, růžové či další barvy. Oproti lupinám vyžaduje výživnou a vlhkou půdu.

Denivka

Nejčastěji oranžová kráska podobná liliím, původem z Asie, dodá vašemu záhonu dávku energie. Řadí se k vysokým trvalkám a bude vám kvést od začátku do konce jara. Rostlina miluje slunce. Dejte si však pozor na šneky, kteří jí škodí.

Záplevák podzimní

Jak už z názvu vyplývá, tato kvetoucí trvalka vám udělá parádu během pozdního léta a na začátku podzimu. Má nádherné květy zbarvené do červena nebo oranžova a dorůstá až do výšky 1,5 m.

Třapatka nachová

Zejména ti, co nemají příliš času na péči o trvalky, by měli volit právě tuto rostlinu, třapatku nachovou. Roste v podstatě celé léto a tvoří nádherné květy zbarvené do oranžova.

Rozrazil klasnatý

Další nádherně kvetoucí vysoká trvalka, která může dosahovat až 1,5 metru při ideálních podmínkách. Její květy jsou zbarvené do modra, bíla či růžova a můžete ji pěstovat i v městských podmínkách. Dále čtěte: Pokud si chcete pořídit štěňátko, nejprve si promyslete důležité faktory

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve