Jak sklidit a uskladnit jablka a hrušky, abychom z nich měli co největší užitek

 Zahrada 
18. září 2018 09:51 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správně uskladněné ovoce vydrží celou zimu Pixabay
Letos jsou stromy obaleny úrodou jablek a hrušek. I když jsou plody menší kvůli nedostatku vláhy, přesto řešíme otázku, co s nimi udělat, abychom z nich měli co největší užitek. Máme dobré tipy pro sklizeň i uskladnění.

Jablka i hrušky patří k typickým tuzemským plodům, které mají výborné vlastnosti i z hlediska působení na naše zdraví. Není proto divu, že se snažíme o jejich uskladnění, abychom mohli plody našeho sadu či třeba i jediného stromu konzumovat po celou zimu. Nejde to pochopitelně u každé odrůdy, ale správným zacházením můžete dobu, kdy budete mít k dispozici čerstvé ovoce, výrazně prodloužit.

Sklizeň

Ovoce sklízíme zralé. To poznáme podle několika jasných známek. Když otočíme plodem ve směru hodinových ručiček o devadesát stupňů, měl by se plod oddělit. Významné je též zbarvení jader. Měla by mít tmavou barvu. Podle odborníků není tolik důležitá chuť ovoce. Některý rok mohou být totiž plody sladší, ačkoli ještě zralé nejsou.

Velmi důležité je, abychom pro uskladnění sbírali jen jablka a hrušky bez vad. Plody by měly mít stopku, jinak se začnou od místa poranění kazit. Ovoce nesmí být potlučené a nesmí nést stopy po hodování hmyzu či ptáků. Jen takové ovoce má šanci, že opravdu vydrží a nenakazí i další plody ve svém okolí.

Ovoce na uskladnění trháme ručně a každý plod opatrně klademe do košíku. Při použití česáčku na ovoce, což je skvělá věc, díky které se dostaneme i do vyšších pater stromu, si ale dáme tu práci a každý jednotlivý plod ze sáčku vyjmeme. Budeme-li totiž sbírat více plodů najednou, ty další se při dopadu do sáčku potlučou a pro uskladnění se už nehodí. Další podrobnosti o sklizni najdete i v článku o tom, co je vhodné dělat v září na zahradě. Článek je k dispozici zde.

Skladování

Optimální je skladování ve sklepě, který je čerstvě vybílený vápnem. Případně přidáme ještě trochu modré skalice. Sklep můžeme také vysířit. Všechna tato opatření slouží k tomu, aby ve sklepě nebyly choroboplodné zárodky, které by naši úrodu zničily. Podstatné také je, abychom měli sklep, ve kterém je teplota mezi třemi až deseti stupni při vlhkosti vzduchu nad 75 %. Problémem mnoha pěstitelů jsou příliš teplé sklepy, kde nemají plody šanci dlouho přežít.

Někdy může být proto lepší skladovat ovoce v nevytápěné garáži nebo na vhodné chladné chodbě. Ovoce je dokonce možné mít i na balkoně, kde přepravky v případě poklesu teplot pod nulu obkládáme polystyrenem.

Nejlepší je, když ovoce skládáme do jediné vrstvy. V nouzi lze připustit skladování maximálně čtyř vrstev na sobě. Jednotlivé vrstvy by měly být oddělené vlnitým papírem. Když je úplně nejhůř, je možné ovoce skladovat i v igelitovém pytli, který bude proděravělý, aby mohla úroda dýchat. Samozřejmostí je neustálá kontrola úrody a odstraňování plesnivých plodů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky