Ibišek americký, nenáročný krasavec z Havaje, vyšperkuje vaši zahradu či terasu

 Zahrada 
17. srpna 2020 12:00 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Jeho dvaceticentimetrové květy jsou nepřehlédnutelné JumpStory
Toužíte mít na balkoně nebo terase květinu, která má opravdu velmi výrazné, doslova obří květy? Pak vsaďte na ibišek bahenní, který je nenáročný. Známý je také jako ibišek velkokvětý nebo americký.

Ne každé pěstování kvetoucí rostliny musí být náročné. A to se týká i ibišku velkokvětého. Jeho nádherné velké květy vám mohou zdobit nejenom zahradu, ale vzhledem k tomu, že je možné jej pěstovat i ve velkých nádobách, můžete mít tuto rostlinu i na terase či balkoně. Co je k jeho pěstování potřeba? 

Havajský krasavec

Už název ibišek americký napovídá, odkud tato rostlina pochází. Původní druhy ibišku jsou z Havajských ostrovů, ale najdete je například i na ostrovech v Karibiku. Jedná se o dřevnatou bylinu kvetoucí od léta do pozdního podzimu až do silnějších mrazů. Zakrslá forma dosahuje výšky kolem půl metru, v teplejších oblastech se však může vytáhnout až do výšky přes tři čtvrtě metru. Velikost květů bývá 15-20 cm, a to v základních barvách: bílá s okem, růžová a karmínově červená.

Slunce a vlhko

Ibišek vyžaduje slunné stanoviště, ale zároveň také dostatek vláhy. Vyhovuje mu humózní půda s dostatkem živin a hlavně pokud možno trvale lehce vlhká. Toho jde někdy v případě venkovního pěstování těžko dosáhnout, proto je ideální stanoviště v blízkosti jezírek nebo potoků. V případě balkonového pěstování už to takový problém není. 

Pěstování v nádobě

Chcete-li se z krásy ibišku těšit doma, potřebujete dostatečně velkou nádobu. Při tomto způsobu pěstování často dosahuje ještě větších květů. Nezapomeňte na pravidelné přihnojování. Před nasazením na květ je vhodné ji dvakrát měsíčně přihnojovat hnojivem s vyšším obsahem dusíku a fosforu a po odkvětu použít hnojiva s vyšším obsahem draslíku, podporující vyzrávání dřeva. 

Zima problém není

Někteří zahrádkáři se ibišku vyhýbají kvůli obavě ze zimy. To však až takový problém není. Pokud pěstujete ibišek v nádobě, stačí jej přenést před příchodem mrazů do chladné světlé místnosti, kde teplota nepřesáhne deset stupňů Celsia. Substrát udržujte stále mírně vlhký. U venkovního pěstování stačí s příchodem prvních mrazíků rostlinu seříznout asi do výšky deseti až dvaceti centimetrů, protože nadzemní část by v zimě stejně s největší pravděpodobností namrzla. Nad sazenici pak navezte plné kolečko kompostu, navršte pořádnou kupu listí nebo slámy, zatižte větvemi. V dubnu pak tento kryt odstraňte. Listí můžete ihnet použít jako skvělý mulč. K čemu je mulčování dobré a kde všude se dá využít, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008