Zahradní domek si můžete postavit sami a levně

 Zahrada 
05. března 2020 10:36 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahradní domek na nářadí nezabere velkou plochu Depositphotos
Zahradní domek je na zahradu praktický, ne-li nutný. Dá se do něj uložit harampádí a nářadí, ale především na zahradě vypadá prostě skvěle. Zázemí nepotřebují jen lidé. Potřebuje ho i vaše nářadí, sekačka, křovinořez, jízdní kolo a spousta dalších nezbytností, které jsou při práci či odpočinku nezbytné.

V supermarketu jej pořídíte za deset tisíc. Pokud chcete skutečně kvalitní, necháte si ho vyrobit u mistra truhláře, přibližně za čtyřicet tisíc. Ale rozhodně nejlevněji ho pořídíte, když si ho postavíte sami. Jistě, náklady na stavbu také něco stojí, ale zdaleka ne tolik.

Konstrukční systém zahradních domků a chatek je obvykle uzpůsoben účelu a rovněž finančním možnostem jeho majitelů. Nejčastější typy zahradních domků, se kterými se setkáváme, jsou plechové zahradní domky a dřevěné zahradní domky. Co se estetiky týče, rozhodně zvolte domek dřevěný. V zahradě vypadá skvěle, navíc ho můžete nechat porůst popínavými květinami a díky tomu dřevěný domek do zeleně vaší zahrady lépe zapadne.

Dřevěné zahradní domky  

U dřevěných zahradních domků je třeba počítat s omezenou životností. Správně navržená konstrukce a vhodně zvolená chemická ochrana však životnost tohoto typu domku může výrazně prodloužit. Neméně důležitá je v tomto směru i volba správného druhu dřeva.

Jak na to?

Domek si nejdříve načrtneme na papír, na kterém rozvrhneme míry a vše propočítáme. Důležité je vědět, z jakého dřeva ho chceme postavit a materiál si v požadovaných mírách sehnat a nařezat. Nejlevnějším a nejdostupnějším dřevem na stavbu je smrk. Kvůli kalamitám v lesích ho teď pořídíte skutečně levně. Když máme vše rozměřeno a promyšleno, můžeme se s chutí pustit do díla.

Budete potřebovat

  • palubovky
  • hranoly do rohů, kolem podlahy a kolem střechy
  • šrouby do dřeva
  • hřebíky
  • střešní krytinu dle výběru
  • gumovou paličku
  • štěrk nebo písek
  • OSB desky na střechu
  • fošny na podlahu

Základ

Při volbě základu si dejte pozor, na jakém podkladu budete stavět. Jílovitá půda nepojme vodu tak, aby to v mrazech nedělalo neplechu. Jako povrch máte na výběr beton nebo konstrukce z trámů. Lepší je samozřejmě beton, protože pak má domeček lepší stabilitu. Změříme si, jak bude veliký a jaký bude mít tvar a podle těchto rozměrů postavíme základy.

Pokud máte půdu s pískem nebo štěrkem, hustota zase nemusí být taková, aby domek unesla. Proto by bylo vhodné napřed navést zhutněnou vrstvu štěrku nebo písku. Čím větší a těžší domek, tím větší pravděpodobnost trablů se statikou. Vzhledem k tomu, že se bavíme o malém domku na nářadí a zahradní techniku, postačí usadit ho jen na dlaždicový základ. Srovnáte povrch a pomocí drtě, štěrku nebo písku zabráníte sedání a rychlému vsakování vody.

Jdeme na to

  • Na betonovém nebo dřevěném základu si změříme půdorys a vyznačíme rohy.
  • Po vyznačení rohů rozměříme stojany, mezi které budeme v dalším kroku dávat palubky.
  • Mezi hranoly položíme podlahové fošny a řádně přibijeme.
  • Z hranolů, do kterých předem označíme díry pro šrouby, postavíte první hranolovou stojinu s připravenými rohovými drážkami pro palubky.
  • Vodorovné rohové spodní trámky přišroubujeme na spodní průběžné kování a vedle nich postavíme další stojiny.
  • Mezi postavené dřevěné sloupky začneme postupně zasouvat palubky. Aby dobře držely, je lepší je lehce přitlouct k sobě. Nejlépe gumovou paličkou. Takto postupujeme pořád dokola.
  • Střechu lze navrhnout dle vaší šikovnosti. Může být klasická do áčka, obyčejná rovná, anebo zkosená, aby se na ní nedržela voda.
  • Na střechu se dávají střešní OSB desky. Na tyto desky se připevní plechové obvodové díly střechy a posléze i střešní krytina.
  • Důležité je také vyřešit dveře, které budete zřejmě muset koupit. Na dveře stačí vyrobit dveřní rám (něco jako u klasických dveří futra), na který přišroubujeme dveřní panty a nasadíme dveře.

Jedině dřevo

Pokud byste náhodou uvažovali o tom, jestli váš domeček neudělat raději zděný než dřevěný, tak na to honem rychle zapomeňte. Ideální volbou jsou palubky. Obecně se z nich staví lépe a také hezky vypadají. Jdou ale dražší než obyčejná prkna. Je tedy čistě na vás, do čeho se vám chce investovat. V žádném případě se však nepouštějte do nějakého betonového monstra. To už dávno není in. Jaké druhy střešní krytiny lze použít, si přečtěte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve