Dopřejte trávníku po zimě terapii. Pomůže i trávníkový zásyp

 Zahrada 
09. března 2020 08:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I po mírné zimě dostává trávník zabrat Depositphotos
Zahradu samozřejmě dělají květiny a stromy, ale pokud máte zanedbaný trávník, vypadá zahrada smutně. I proto většina majitelů zahrad považuje krásný a zdravý trávník doslova za svou chloubu. Poradíme, jak pažit dostat po zimě do formy, a to i díky takzvanému trávníkovému zásypu. Jde o metodu, která hodně usnadní práci.

Sucho, plevel, pes, mech, sníh, krtek, mravenci. Faktorů, které trávníku nesvědčí, je mnoho. Pokud chcete, aby vám trávník nedělal ostudu, je třeba se o něj po zimě pořádně postarat. To, jak bude váš pažit vypadat po celou sezonu, totiž ovlivňuje zejména to, kolik péče mu věnujete v dubnu a květnu. Je potřeba provést několik kroků.

Vertikutace

Travní plsť neboli „stařina“ je nejčastější vadou na kráse trávníku po zimě. Letos bylo sněhu málo, takže na většině trávníků se nestačila rozšířit tzv. sněžná plíseň. Ať už je trávník po zimě ve špatné nebo jen horší kondici, prvním zásahem by měla být vertikutace.

S pomocí vertikutátoru z trávy dostanete všechnu stařinu, mech a další nečistoty, a zároveň trávu provzdušníte a otevřete vláze přístup ke kořínkům. Po tomto rázném zásahu vám se zacelením plochy pomůže regenerační trávníková směs, která obsahuje zeolit k provzdušnění půdy. Toto speciální osivo rychle zaplní prořídlá místa v trávníku. Organické hnojivo dodá trávníku i klíčícím semenům potřebné živiny a nastartuje rychlou regeneraci a intenzivní růst travního porostu. Zeolit navíc zadržuje volné živiny a následně je opět uvolňuje pro potřeby rostlin.

Zatočte s mechy

Další nepříjemností v trávníku je bezpochyby mech. V každé zahradě se najde stinný vlhký kout, kde jsou příznivé podmínky pro jeho růst. Pro jednoduché odstranění nežádoucího mechového porostu vyzkoušejte některý ze speciálních přípravků. Pro omezení opakovaného výskytu pak odborníci doporučují vyvápnění. Na postižené místo aplikujte vápnitý dolomit a na vzniklé lysiny zasejte travní směs určenou do stínu, která vlhkost a nedostatek světla snáší daleko lépe.

Trávníkový zásyp

Odstraněním stařiny a mechů práce na krásném trávníku nekončí. Prořídlá, až docela holá místa po předchozích zákrocích volají po zacelení. Můžete postupovat buď ve více krocích - kombinací trávníkového substrátu s travní směsí určenou pro dosev, anebo můžete vyzkoušet trávníkový zásyp, který zacelí trávníkové lysiny v jednom kroku. Obsahuje speciální kokosový substrát, rychle klíčící travní semínko, dlouhodobé hnojivo a látku, která usnadní pronikání vody do substrátu.

I trávník potřebuje živiny

Dva až tři týdny od dosetí můžete přikročit k prvnímu přísunu živin. Můžete použít univerzální hnojivo pro celosezonní použití, nebo organo-minerální trávníkové hnojivo s dlouhodobým účinkem.

Nedejte plevelu šanci

Aby vám trávník nedělal ostudu ani v průběhu sezony, uvědomte si, že pravidelné sečení nestačí. Někdo se spoléhá na dlouhodobé hnojivo a pravidelné vypichování plevele, chytřejší včas použije selektivní herbicid a nenechá plevelům prostor se namnožit a zaplevelit trávník. Selektivní herbicidy si hravě poradí s běžným plevelem včetně jetelovin, pampelišek, sedmikrásek, pryskyřníků nebo svlačce.

Celková obnova se vyplatí

Zastíněná travnatá místa a plochy, kde se drží větší vlhkost, mohou po zimě vypadat žalostně, a po původním trávníku nezůstane památky. Dílčí opravy by v tomto případě neměly význam, a proto se nabízí kompletní renovace celé travnaté plochy. Hlubokým prořezáním trávníku (vertikutátorem) povrch provzdušníte, a tím ho otevřete pro možné osetí. Po dosevu pak následná péče spočívá v pravidelné zálivce. První posečení se doporučuje při výšce trávníku 5 – 7 cm. O tom, jak sekat trávu za mokra, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47