Kadeřavost broskvoní může ohrozit úrodu. Braňte se včas
A tento čas nastane již velmi brzy, konkrétně tehdy, když se na broskvoních objeví první pupeny a teplota se přehoupne přes 7 stupňů Celsia.
Na nůžkách nešetřete
Máte-li na zahradě ovocné stromy, které se chystáte ořezávat, použijte rozhodně kvalitní nůžky. Jednak vám mohou usnadnit náročnou fyzickou práci, a také u nich nehrozí, že strom nenávratně poškodíte. Myslete na to, že jejich ocel má být dostatečně ostrá a následný řez perfektně hladký.
Řezy je nutné ošetřit
Jakmile stromy ořežete, nezapomeňte každou otevřenou ránu, která na nich vznikne, řádně ošetřit. Základem je balzám s disperzní složkou, který zabrání tomu, aby do stromu pronikly dřevokazné houby, které by jej mohly poničit. Nevynechejte přitom jediné místečko, které jste pilkou či nůžkami zasáhli. Více o prořezávání ovocných stromů se dozvíte zde.
Prevencí k vyšší úrodě
Včasné řezy rozhodně nepodceňujte, protože zakládají na bohatou úrodu stromu nejen v této sezoně, ale i v následujících letech. A je jedno, zda se jedná o řez omlazovací, výchovný nebo takzvaně udržovací. Pomalu se také můžete pustit do prořezání vinné révy. Stejně jako určitě nezanedbejte ošetření některých stromů proti kadeřavosti, typicky broskvoní.
Nepropásněte správný čas
Ačkoli se může zdát, že je na to ještě brzy, opak je pravdou. Kadeřavost napadá broskvoně velmi časně zjara, a to právě v období, kdy je přes den nádherně slunečno a v noci se ještě objeví mráz, a z listů jsou viditelné jen jejich pupeny. Právě to je známkou toho, že je třeba strom ošetřit správným postřikem, který nám stromy před touto nemocí ochrání. Tento postup pak můžete ještě za pár týdnů v případě dlouhého jara zopakovat.