Pokud vás trápí přemnožení hraboši, pořiďte si na zahradu hadník. Spolehlivě vás jich zbaví

 Zahrada 
14. června 2020 17:46 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Stanoviště hadů na zahradě se vyplatí, spolehlivě vás zbaví hrabošů JumpStory
Hryzci, hraboši a další hlodavci se kvůli posledním teplým zimám doslova přemnožili a mnoha zahrádkářům způsobují pořádné vrásky na čele. Dokáží totiž zlikvidovat rostliny i mladé stromky. Pokud se jich chcete zbavit přírodní cestou, postavte si na zahradě hadník. Když se bude na vašem pozemku plazům dařit, spolehlivě vás hlodavců zbaví.

Vůbec nejlépe dokáží udržet populaci hryzců a jiných hlodavců na uzdě dospělé užovky obojkové. Na rozdíl od dravců nebo koček se totiž za hlodavci pustí i do díry, a kromě dospělých jedinců spořádají také mláďata. Snažte se proto vytvořit na svém pozemku takové podmínky, které tyto užitečné plazy k vám přilákají. Ideální metodou je vyrobit jim líhniště neboli hadník. Jde v podstatě o místo, kam budou moci hadi naklást vajíčka.

Pokud se v hadníku užovky usadí, máte velkou šanci, že se tam nějakou dobu také udrží, a získat je pak ke spolupráci v souvislosti s hubením hlodavců bude už hračka.

Co je to hadník

Hadník na první pohled může připomínat kompost, ovšem rozhodně jej nepřehazujte. Místo by mělo být alespoň 1,5 x 1,5 metru velké. Hadi a ještěrky ocení hlavně klid, teplo tlejících materiálů pro kladení vajec, místa pro vyhřívání, skrýše, úkryty a různé díry. A pokud je v okolí dostatek potravy, tedy hrabošů, hryzců či myší, budou plazi naprosto spokojeni. Ještěrky ještě ocení hromádku písku, do které mohou naklást vajíčka, a suchou zídku nebo alespoň hromadu kamení.

Pozor na zmije

Dejte si ale pozor na jednu věc. Pokud se v blízkosti vaší zahrady vyskytují zmije, bude samozřejmě hadník lákat i je. V takovém případě hadník oddělte od zahrady širším pruhem posekaného trávníku, přes který se hadi neradi vydávají, protože se necítí v bezpečí. Nebo ho raději vůbec nezakládejte. Obzvláště, pokud máte malé děti.

Zmije je jediný jedovatý had u nás, a i když má jedu relativně málo, pro alergické jedince, děti, nemocné a staré lidi přeci jen představuje větší riziko. Smrtelná dávka jedu je asi 15 až 20 miligramů, zmije obecná ho má v průměru okolo 10 miligramů. I tak ale nemá smysl cokoliv riskovat.

Slunné místo v klidné části zahrady

Pokud ale žijete v oblasti, kde se zmije nijak moc nevyskytují, směle se do vybudování hadníku pusťte. Základ úspěchu je najít pro líhniště vhodné místo. Plazi milují slunce, ale také klid. Ideální je proto slunné stanoviště v odlehlejším koutu zahrady. Pokud ale takové místo nemáte, zkuste hadník postavit i ve stínu, mnozí lidé si v praxi ověřili, že i taková místa dokáží hady přilákat.

S jámou i bez ní

Někteří odborníci doporučují nejprve vyhloubit alespoň půlmetrovou díru v zemi, není to ale nezbytně nutné. Hadník by měl být velký alespoň 1,5 x 1,5 metru. Do vyhloubené jámy nebo rovnou na zem nahažte velké větve, chrastí, a nezapomeňte také do prostoru rozmístit různé kameny. Vše pak zahažte menšími větvičkami a listím. Pár kamenů dejte i k okraji hadníku, když je pak nahřeje slunce, poskytnou hadům příjemné místo k vyhřívání. Do jednoho rohu pak nasypejte také kýbl nebo dva písku pro ještěrky.

Propracovanější verze hadníku

Pokud ale chcete, můžete vyrobit i poněkud sofistikovanější hadník. Ze čtyř polí starého drátěného plotu vytvořte ohrádku. Starý drátěný plot můžete nahradit i dřevěnými deskami nebo trámky. Musejí však mezi nimi být alespoň třícentimetrové rozestupy.

Na dno ohrazeného prostoru dejte vrstvu větví, větviček a klacíků a překryjte ji papírem. Na to dejte vrstvu klacíků a zase papír. Další vrstva by měla být výhřevnější, poslouží vám třeba plesnivé seno, listí, posečená tráva, piliny a hobliny, ořezané výhonky růží, plevele a třeba i přírodní textil. A zase větvičky a zase papír a zase směs organického materiálu až do úplného vyčerpání zásob.

Pak nejméně rok nedělejte nic, ale taky nic neočekávejte. Hromada si trochu sedne, takže můžete ještě přidat další materiál.

Po roce můžete nakouknout pod horní vrstvy. Pokud odhalíte velké množství mnohonožek, stonožek, svinek a stínek, tak je vše na dobré cestě. Možná, že zde již najdete slepýše nebo ještěrku. Za další rok, půjde-li všechno dobře, se zde setkáte s vajíčky užovky obojkové nebo hladké. Připomínají malinké pingpongové míčky. Ten samý rok si pak můžete být jisti, že se vaši noví spolubydlící o všechny hlodavce z okolí postarají. O dalších přírodních metodách, jak ze zahrady vyhnat hlodavce, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47