Máte na zahradě studnu? Nezapomeňte se o ni starat!

 Zahrada 
01. června 2017 12:10 / Marie Popelková
  16
📷
3 fotografie v galerii
Studnu musíte vyčistit až na dno, kde vyberete sediment i utopené živočichy. internet
Je součástí vaší zahrady studna, kterou používáte jako zdroj pitné vody, nebo třeba jen na zalévání rostlin? Pokud je studna špatně zakrytá nebo postižená povodní či znečištěním, je potřeba ji vyčistit a vydezinfikovat.

Jak správně studny čistit a dezinfikovat? U zaplavených domácích vodáren je nutné zkontrolovat elektromotor a opravit elektroinstalaci. Základem každého čištění je vyčerpání vody, do které se nalijou dva litry Sava. Poté následuje vybírání sedimentu, utopených živočichů a podobně.

Potom je na řadě čištění stěn a jejich dezinfekce, kontrola a eventuální oprava funkčnosti sacího koše a sacího potrubí. Když část vody doteče, dolije se opět asi půl litru Sava, ostříkají se stěny studny a voda se odčerpá.

Do znovunaplněné studny se nalije podle obsahu vody 1 dcl Sava na 1 metr krychlový. Vhodné je také použití chloraminu v děravé láhvi, která se spustí do studny. Dezinfekce se nechá působit nejméně osm hodin. Voda se poté odčerpá, ale nepoužívá k pití.

Po několika dnech si nechejte provést rozbor vody na hygienické stanici nebo u odborné firmy. Díky rozboru poznáte, zda je voda vhodná k pití. Pokud studna nemá štěrkové dno, vytvořte tam štěrkový filtr. Na vyčištěné a vybrané dno vysypejte pěticentimetrovou vrstvu vypraného jemného štěrku. Nejlepší je ostrý písek, vhodná je i hrubá vápencová nebo mramorová síť. Kvalitní studna ze skruží by měla mít spoje zatřené betonem nebo speciálním tmelem a nahoře by měla být zajištěna proti zatékání dešťové a povrchové vody.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve