Jak správně pečovat o levandule, aby se vám odměnily záplavou květů

 Zahrada 
14. června 2020 09:19 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Levandule musíte umístit na slunné stanoviště  Pixabay
Levandule je velmi aromatická bylinka. Díky své pronikavé vůni se stala jednou z nejdůležitějších květin v oblasti parfémového průmyslu. Na první pohled se může zdát, že její pěstování bude obtížné. Není to však to pravda. Přečtěte si, jak se správně o tuto fialovou květinu postarat.

Levandule si svojí vůní podmanily celý svět. Hodí se do koupele. Dělají se z nich vonné olejíčky, sirupy, oleje a parfémy. Navíc mají léčivé účinky a provoní vám celou místnost. Když budete o své levandule dobře pečovat, odmění se vám krásnými květy. Stačí dodržovat několik pravidel.  

Levandule zasaďte tak, aby měly dostatek prostoru

Pokud se rozhodnete vypěstovat levandule ze semínek, počítejte s tím, že to potrvá déle. Pokud zvolíte sazenice, dočkáte se větší a rychlejší sklizně květů. V každém případě začněte se sázením na přelomu jara a léta, kdy již nehrozí ranní mrazíky. Zima je totiž pro levandule velký nepřítel. Jednotlivé byliny od sebe zasaďte s třiceticentimetrovými rozestupy.

Každá rostlinka potřebuje dostatek prostoru, protože doroste zhruba do šedesáti centimetrů. Do zeminy přidejte menší množství kvalitního kompostu či kompostovací směsi. Levandule umístěte na slunné stanoviště, kde nebude foukat velký vítr. Bylinka potřebuje klid a teplo, aby se jí dobře dařilo.

Levandule nikdy nepřelévejte a pravidelně kontrolujte

Levandule pochází z teplejších krajů. Z toho důvodu jsou zvyklé na velká sucha, proto květiny nikdy zbytečně nepřelévejte. Zalejte květiny ve chvíli, kdy uvidíte, že vrchní dva centimetry zeminy jsou suché. Následně se zalitím počkejte, dokud nebude substrát zase suchý.

Čím více levandule vyroste, tím více vody bude potřebovat. Obzvláště v létě, kdy dosahuje růstového vrcholu. Ani v takovém období ji však nepřelévejte. Rostliny pravidelně kontrolujte. Pokud objevíte nahnědlé listy a květy, zbavte se jich. Předejdete tím rozšíření plísně.

Levandule sbírejte na konci léta

Ideální čas pro sběr voňavých květů přichází koncem léta. Vyvarujte se však úplného otrhání levandulí, aby vaše záhonky zůstaly krásné i po sběru. Stříhejte pouze každý třetí stonek, aby bylinka nadále plnila svou okrasnou úlohu.

Ostříhané květy uložte do zatemněného a dobře větraného prostoru. V těchto podmínkách si totiž byliny zachovají svoji krásnou vůni. Po řádném usušení nakládejte s květy podle libosti. Kromě levandulí si můžete vypěstovat i sukulenty. Zvládne to i začátečník.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod