Pěstujte si na zahradě krásnou chrpu polní. Pomáhá omezit otoky, čistí krev a má protizánětlivé účinky

 Zahrada 
12. srpna 2020 08:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chrpu můžete pěstovat i na zahradě Depositphotos
Jednou z bylinek, která se znovu dostává do popředí, je chrpa polní. Zmenšuje otoky, má protizánětlivé účinky a působí proti únavě očí i proti nechutenství. Hodí se také do květin.

Chrpa polní je jednoletá bylina, která roste od nížin až po pahorkatiny. Nachází se na okrajích polí, na světlých stranách strání nebo podél cest na méně vlhkých stanovištích. Nejvýraznější část tvoří sytě tmavě modré až fialové květy.

Slunečné místo

Pěstovat ji můžete i na zahradě. Vyberte slunečné místo, což je tím hlavním, co rostlina potřebuje. Půda by měla mít dost živin, ale není to úplně podmínkou. Pěstovat můžete ze semínek, která zasejete v období po posledních mrazech. Poté je pravidelně zalévejte, dokud chrpa nevyklíčí. Jednotlivé rostliny od sebe dejte do vzdálenosti asi 30 centimetrů.

Jakmile rostlina vyklíčí, není potřeba tak časté zálivky. Chrpa kvete od června do konce srpna. V době kvetení přiláká spoustu motýlů a ptáků. Jakmile jednou chrpu zasadíte, zůstane na vaší zahradě neustále. Pokud se rozšíří až moc, sbírejte květy předtím, než uzrají semena.

Právě květ se používá jako součást bylinných směsí, jako barvivo léků nebo do potravin. Zastoupení má i v kosmetice. Kapky s chrpou pomáhají posilnit ledviny a močový měchýř. Dodávají tělu i svěžest a vitalitu.

Protizánětlivé účinky

Chrpa pomáhá při únavě očí, v boji proti nechutenství a také má protizánětlivé účinky. Díky ní můžete omezit otoky. Působí také močopudně, takže z těla dříve dostanete odpadní látky. Kromě toho i čistí krev. Používat by se neměla v těhotenství a při kojení.

Chrpa původem pochází z jižní Evropy a jihozápadní Asie, odkud se rozšířila do celé Evropy a západní a střední Asie. Modré až fialové květy, které jsou občas i růžové, doplňují listy pokryté jemnými chloupky. Rostlina může dosáhnout výšky až jednoho metru. O řebříčku jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod