Diviznu velkokvětou si můžete vypěstovat na zahradě, není vůbec náročná a má spoustu léčivých účinků

 Zahrada 
05. srpna 2020 10:59 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Divizna se pyšní zářivými květy Pixabay
Divizna velkokvětá je majestátní rostlinou. Kvete prakticky všude, kde jen trochu svítí sluníčko. Najdeme ji na loukách, na okrajích lesů i příkop. Na podmínky není vůbec náročná. Na zahradě si ji můžete vypěstovat i vy.

Je to dvouletá rostlina, která dosahuje výšky až 2 metry a nezáleží jí ani na kvalitě půdy, ani na zálivce. Díky své nenáročnosti se v našich krajích vyskytuje běžně. Daří se jí na půdách chudých na živiny a vláhu, dále na půdách kamenitých, štěrkovitých nebo hlinitých. Uplatnění najde i tam, kde by nižší rostliny neuspěly. Má důležité léčebné účinky, proto nachází oblibu i na soukromých zahradách.

Jak ji pěstovat na zahradě

První rok vytváří pouze listovou růžici. Až ve druhém roce na ní můžeme objevovat jejich zářivě žluté květy. Samovolně se rozmnožuje semeny, které vysévá od dubna do června. Pokud budete diviznu pěstovat, máte naději, že vám na daném místě nebo okolí vyroste další rok divizen víc. Až semena vysemení, nezakrývejte je, protože potřebují dostatek světla, aby se ujala. Můžete ale v zahradnictví koupit již malé rostlinky, které jednoduše zasadíte tam, kde máte zrovna místo a kde nenarušíte celkový vzhled zahrady. Pak už se o ni prakticky nemusíte starat. Vyhovuje jim slunečné stanoviště s propustnou půdou, chudou na živiny.

Divizna kvete od července do září. Využívají se její květy. Je nutné je ale sbírat ještě dřív, než se vytvoří tobolky se semeny. Semena jsou totiž toxická. Květy se pak suší na slunci nebo v troubě při teplotě do 60 °C. Při správném sušení jim musí zůstat zářivě žlutá barva.

Divizna má spoustu léčivých účinků, pomáhá zejména při zahlenění, kašli, astmatu, ale také při bolestech zubů nebo očí. Jaké bylinky působí proti alergii, jsme psali zde.

Škůdci

Bohužel i tuto majestátní rostlinu mohou napadnout škůdci.

Nejčastějším škůdcem je mozaika divizny, což je virové onemocnění, které se velmi rychle šíří na další rostliny. Způsobuje zakrnění rostliny, květenství napadených rostlin nedosahují typické velikosti a jsou malá. Napadenou rostlinu ihned odstraňte, abyste zabránili dalšímu šíření. Mozaiku divizny poznáme podle mozaikovité listové čepele.

Někdy divizny poškozují také housenky kukléřky diviznové, což je noční motýl.  Housenka tohoto celkem nenápadného motýla se vyskytuje od poloviny května až do poloviny července. Kukla přezimuje často vícekrát, než se vylíhne imago.

Pokud vám začnou rostliny vadnout a na vrcholcích a stoncích jsou viditelné četné díry, s největší pravděpodobností se jedná o šedavku diviznovou. Šedavka je menší můrka, která jako vajíčko přezimovává a v květnu se začnou líhnout housenky s červenohnědými zády a s délkou kolem 50 mm. Ty se pak prokoušou do nových výhonků rostliny a vyžírají ji zevnitř směrem nahoru, jak se rostlina vyvíjí. Větší škodu však může způsobit pouze při větším výskytu housenek.

Na kukléřku i šedavku diviznovou můžete použít běžný postřik proti škůdcům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47