Přímotop vás zahřeje v chladných dnech rychle, alergikům ale nesvědčí

 Zahrada 
21. listopadu 2018 17:04 / Marie Popelková
  1
📷
6 fotografií v galerii
Přímotop je dobrým pomocníkem, má ale i svá negativa Shutterstock
Zima už převzala žezlo nad krajinou, a proto se začalo v domech kouřit z komínů. Nezastaví se kotle, v bytech se začalo topit na plné obrátky. Pokud si chcete zatopit ještě víc, nebo naopak ještě nechcete topení pouštět, pomozte si přímotopem. Nemusí ale svědčit alergikům nebo lidem s dýchacími potížemi.

Přímotop je dobrým pomocníkem. Než se ho však vrhnete koupit, promyslete i všechna negativa. Přímotop je vhodnější spíš jako doplněk ke klasickému topení nebo doplnění na chatu nebo chalupu, kde topíte třeba v krbu a teplo se nedostane úplně všude. Je to tedy přechodné řešení, nikoliv stálá záležitost.

Alergikům vadí

Topná spirála přímotopu dosahuje vysokých teplot, takže přepaluje prachové částice procházejícího vzduchu. Proto není přímotop vhodný například pro alergiky nebo osoby s dýchacími potížemi, kterým se už tak špatně dýchá a ještě by se jim mohlo přitížit.

Přímotop ohřívá proudící vzduch. Dole nasává studený vzduch a potom pouští štěrbinou teplejší vzduch. Než se ale dokážou ohřát i studené stěny, bude to chvíli trvat. Z tohoto hlediska jsou přímotopy nejnáročnějším zdrojem tepla, takže pokud jimi chcete topit celou zimu, může se vám to i prodražit.

Pozor na požár

Pozor však také na nebezpečí, které hrozí. Nejednou museli hasiči zasahovat u případů požárů, které vznikly kvůli přímotopu. Stačí na něj například položit oblečení, ručník, ale také cokoliv dalšího a neštěstí může být  rychle na světě. Oblečení se může vznítit a než se nadějete, hoří dům.

Přímotopy ale mají i své výhody. Lze je pořídit za relativně nízkou cenu, takže nemusíte několik let odkládat a šetřit jako v případě pořízení nového kotle nebo krbu. U přímotopu se stačí připojit ke zdroji elektrické energie a lehce topíte. Kromě přívodu elektřiny totiž není potřeba žádných dalších rozvodů.

Lehce přenosný

Další výhodou je, že zařízení můžete přenášet z místnosti do místnosti podle potřeby. Ráno si s ním zatopíte v koupelně, přes den v obýváku a večer zase v ložnici. Má také vysoký výkon a nabíhá rychle, takže po pár chvilkách cítíte, jak mění studený vzduch na teplý. O mýtech o vytápění jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod