Nezapomeňte na zahradě na poslední důležité úkony před zimou

 Zahrada 
14. listopadu 2020 10:43 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čím lépe se nyní o zahradu postaráte, tím méně péče bude potřebovat na jaře Depositphotos
Až na několik málo druhů zeleniny by mělo být vše sklizeno, co zůstalo nespotřebováno máte jistě zavařené nebo jinak zpracované. Stejně, jako jste se postarali o úrodu, měli byste nyní věnovat pozornost zahradě samotné.

Na úvod je třeba říci, že není nutné vše odrostlé odstranit. Platí to zejména o uschlých rostlinách, jimiž můžete zakrýt záhony dvouletek a cibulovin, aby hlína nepromrzla do velké hloubky a v půdě přezimující rostliny na jaře lépe vzešly. Na záhony můžete navršit i chvojí z jehličí.

Vypusťte zbytkovou vodu

Jestliže máte závlahový systém, je nutné z trubek či hadic dostat zbytkovou vodu, aby vám je zmrzlá voda nepoškodila, to platí i o koncových rozprašovačích a dalších nadzemních částech. Ty můžete i zakrýt, anebo lépe nepropustně zabalit do pevného igelitu.

Vyčistěte zahradní jezírko

Odumřelé části vodních rostlin nebo spadané listí jsou nebezpečné, zejména pokud máte v jezírku ryby. Organická hmota i v zimě tleje a vzniklý unikající plyn se hromadí pod ledem a nemá kudy unikat. Jestli máte v jezírku filtrační technologii, vyčistěte také filtrační komory. Čtěte také: Zazimování bazénu: Zabraňte zničení stěn a nezapomeňte na příslušenství.

Nemusíte shrabovat všechno listí

Hrabání listí je nekonečná práce, ale trávník se vám na jaře odmění. Nemusíte poctivě shrabat vše do posledního lístku, problémem by mohla být jen souvislá silnější vrstva listí, která může způsobit zapaření a vznik trávníkových plísní.

Řez dřevin ještě počká

Okrasné keře vyžadují omlazení, ale to můžete nechat až na konec zimy. Spěchat nemusíte ani s řezem ovocných stromů. Pokud byste je prořezali nyní, mohly by ještě narašit. Tuto práci si dejte klidně až koncem listopadu, kdy bude jisté, že už nebude mít slunce takovou sílu.

Uskladněte hlízy cibulovin

Než přijdou první mrazíky, uskladněte na jaro hlízy cibulovin. Sklízejte je za suššího počasí, půjdou vám lépe ze země a snadněji se čistí. Zazimovat je potřeba hlízy mečíků (gladiol), begonií, kan nebo jiřin.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod