Okrasný česnek zkrášlí vaši zahradu. Zasadit ho můžete ještě nyní

 Zahrada 
15. listopadu 2020 09:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ozvláštněte svou zahradu překrásnými květy okrasného česneku Pixabay
Okrasný česnek se těší čím dál větší oblibě a můžete ho spatřit již v mnoha zahradách a parcích. Poznáte ho podle netradičních květů, které vypadají jako fialové koule.

Okrasný česnek je překrásná cibulovina, která dodá vašim záhonům šmrnc. Jeho drobné kvítky, seskupené do velké koule, mohou zářit různými barvami, přes bílou, modrou či růžovou až po sytě fialovou. Nyní je navíc nejvyšší čas k jeho zasazení.

Jakou zvolit odrůdu

Ještě, než se pustíte do výsadby promyslete, jaký druh pro vás bude optimální. Nízké druhy se budou nejlépe vyjímat na skalkách, vysoké, jejichž stonek může být až jeden metr dlouhý, jsou pak nejkrásnější, když jsou roztroušeny ve smíšených záhonech s trvalkami či letničkami.

Lišit se může i květenství. Vedle druhů s velkým kolovitým květenstvím, které je složeno z drobných kvítků, můžete zvolit i druhy, jejichž květenství tvoří vzpřímený chomáček.

Kdy a kam sázet

Cibulky můžete sázet klidně až do prosince, stačí jen, aby nemrzlo. Jelikož jejich přirozeným stanovištěm byly slunné stepi, je třeba je umístit na slunné místo s dobře propustnou a vápenatou půdou, která není příliš vlhká. Díky tomu také dobře zvládají sucho a menší přísun živin. Dobře se jim tak bude dařit pospolu s dalšími suchomilnými rostlinami.

Podle odrůdy a velikosti umisťujte cibulky do dostatečné hloubky. U malých cibulek postačí přibližně deset centimetrů, u těch větších raději dvacet. Jedině tak dokáží cibulky bez problému přečkat zimu v půdě. Kromě záhonů můžete okrasný česnek pěstovat i v nádobách, ale klidně také v květináči na terase.

Pokud budete okrasný česnek sázet v kombinaci s jinými rostlinami, myslete na to, že listy česneku začnou usychat ještě v době, kdy rostlina kvete, což může kazit celkový dojem ze záhonu. Optimální tak je, když listy česneku nejpozději začátkem června překryjí listy okolních rostlin. Tuto maskovací práci dokážou velmi dobře zastat například bohyšky.

Nejběžnější odrůdy

Mezi nejoblíbenější malé odrůdy česneku patří například česnek širokolistý a česnek převislý. První z nich dorůstá výšky pouze dvaceti centimetrů, druhý pak přibližně čtyřicet. Oba se tak hodí k pěstování na skalce.

Další oblíbené odrůdy jsou například česnek modrý, jehož květenství má krásnou azurovou barvu, či česnek purpurový, jehož květy jsou zase temně fialové. Obě tyto odrůdy dorůstají přibližně půlmetrové výšky a rozkvétají v průběhu června.

Učiněným obrem je pak česnek obrovský, který dorůstá výšky až 180 centimetrů a jeho květenství může mít v průměru až 25 centimetrů. Rozkvétá v období mezi květnem a červencem, takže jeho květy v odstínech fialové budou zdobit vaši zahradu relativně dlouhou dobu. Co ještě byste měli na zahradě před zimou stihnout, se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008