Nachystejte se na bohatou úrodu. Záhony zryjete a přidejte do nich hnůj

 Zahrada 
16. listopadu 2020 15:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Osvědčené organické hnojivo je chlévský hnůj Pixabay
Připadá vám, že rytí záhonů na podzim je zbytečná práce a že půda počká na jaro? Pokud do záhonů zapracujete hnůj na podzim, přes zimu se rozloží, obohatí půdu o živiny a vy na jaře můžete zasít do půdy, která je plná podzimní energie a síly.

Důkladné zrytí vám ušetří práci na jaře, nebudete mít tolik plevele a půda bude kypřejší.

Připravte si záhony

Po sklizni zůstaly na záhonech stvoly, zapomenuté plodiny i plevel. Plevel množící se přes kořen (bodláky, pampelišky, husí noha) vytáhněte i s kořenem a odvezte jej do bioodpadu, protože na kompostu se zakoření a dále množí. Plazivý plevel i obyčejnou trávu můžete přidat do kompostu. Případně trávu zaryjte do půdy, kde se rozloží a zeminu obohatí o živiny. Poslouží v podstatě jako mulč, podobně jako shrabané listí nebo posečená tráva.

Kravský, koňský hnůj

Osvědčené organické hnojivo je chlévský hnůj. Prodává se granulovaný v zahradnictví. Jeho dávkování záleží na kondici půdy, pokud je vyčerpaná a unavená, počítejte s větším množstvím. Chlévský hnůj je nejlepší. Půdu obohacuje o humus. Ten zadržuje vodu a rostliny překonají období sucha. Půda je odolnější kypřejší, protože jsou v ní žížaly a mikroorganismy. Hnůj od krav se hodí pro lehčí půdy. Rozkládá se pomalu, je nejlepší dát ho do půdy na podzim. Pro těžší půdy je vhodný koňský hnůj, případně ovčí. Tyto typy hnoje se rozkládají rychleji, je možné je zarýt i z jara.

Jak zarýt hnůj

Jakmile máte záhony připravené, nachystejte si rýč, rycí vidle, hrábě a hnůj. První řádek záhonu zryjte do hloubky 30 cm a vpravte určité množství hnoje. Poté ryjte další řádku a půdou z ní zakryjte první rýhu s hnojem. Takto postupujte po celém záhonu. Vyplatí se hnojit častěji a v menších dávkách. Při rytí společně s hnojem zapracujte i kompost. Je lepší obohatit půdu kompostovanou zeminou, aby se provzdušnila. 

Hnojte podle typu zeleniny

Hnůj zaryjte do záhonů, na nichž budete pěstovat mrkev, petržel, celer, červenou řepu. Hnůj přidejte i tam, kde mají růst okurky, dýně, cukety. Na záhony, kde budete pěstovat česnek nebo cibuli, naopak hnůj vynechejte. Hnojivo pro změnu uvítají jahodníky. Jahodový záhon zbavte plevelu a zapracujte hnůj. Pokud vám hnůj zbude, zapracujte ho i k ovocným stromům. Dále čtěte: K podzimu patří rytí zahrady. Víte, jak vybrat správný rýč?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod