Vypěstujte si bílé či fialové kedlubny. Už teď můžete vysázet první otužilé sazenice

 Zahrada 
12. března 2021 11:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kedlubna je křehká a šťavnatá zelenina Pixabay
Kedlubny patří mezi oblíbenou zeleninu, obsahují mnoho vitaminů. Kedlubny patří na každou zahradu a sklízet je můžete brzy na jaře, společně s ředkvičkami. V zahradnictví právě teď dostanete první otužilé sazenice, které už můžete dát na záhon. Mezi nimi jsou i rané odrůdy kedluben. Z bílých je to odrůda Korfu nebo Luna, z fialových Ballot.

Kedlubnové sazenice jsou velmi odolné, nemusíte čekat až přejdou poslední mrazíky v polovině května. Můžete je vysadit už teď ven. Pokud nemáte velkou zahradu, zasaďte kedlubny do společnosti salátu a špenátu.

Příprava záhonu

Aby se sazenicím dařilo, dejte si záležet na přípravě záhonu. Rostlinám dopřejte zem obohacenou o kompost. Kedlubny nesnášejí přímou dávku kravského nebo koňského hnoje. Před vysázením na záhon si sazenice dobře prohlédněte a nikdy je nesázejte hlouběji, než byly v květináči. Tvořily by se deformované bulvy, které nejsou pěkné a hůře se zpracovávají. Kedlubny potřebují dostatek místa, aby mohly růst. Nevysazujte je blízko u sebe, dopřejte jim vzdálenost mezi sebou alespoň 25 cm. Kedlubny potřebují hodně živin a pokud jsou těsně vedle sebe, nemusejí na všechny zbýt. 

Kedlubnové neduhy

Jedním z kedlubnových neduhů je praskání slupky, může za to nepravidelná zálivka. Ze stejného důvodu pak bulvy dřevnatí. Je důležité kedlubny pravidelně zalévat a udržovat půdu vlhkou. Kedlubnům prospěje, když záhon překryjete netkanou textilií. Pomůže udržet vláhu v půdě a zmírnit rozdíly nočních a denních teplot. Textilie sazenice chrání před škůdci, třeba před housenkou běláska zelného.

Žloutnoucí listy

Že se kedlubnám nedaří, poznáte snadno, kromě popraskané bulvy vás na to upozorní žloutnoucí listy. Mohou být příznakem nadměrné vlhkosti a infekce. Jakmile se u rostlin vyskytnou žluté listy, raději se s nimi rozlučte, aby se nákaza nerozšířila na zdravé kedlubny. 

Kdy se mohou sklízet kedlubny?

Jakmile bulvy dorostou do velikosti 5 cm, můžete si na kedlubnách pochutnat. V takových rozměrech jsou nejlepší, mají nejvíce šťávy a jsou křehké.

Kedlubny, jak rané, tak pozdní, jsou typickou zeleninou druhé trati. Pamatujte si, kde jste měli vloni zasazené kedlubny a letos je vysaďte jinam. Pro pozdní pěstování se hodí odrůda Gigant, ze které si můžete připravit kedlubnové zelí, které je bohaté na vitaminy. Dále čtěte: Připravte dostatečně půdu na jarní výsadbu zeleniny, jinak přijdete o bohatou úrodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve