Připravte dostatečně půdu na jarní výsadbu zeleniny, jinak přijdete o bohatou úrodu

 Zahrada 
07. března 2021 11:50 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Rytí není příliš oblíbená zahradní činnost, ale nevyhnete se jí Depositphotos
Jaro je důležitým ročním obdobím pro zahrádkáře. Pokud toužíte po bohaté úrodě zeleniny, měli byste na ni připravit půdu. Bez dostatečné péče se většího množství čerstvé zeleniny v letních měsících nedočkáte. Proto je důležité přípravu záhonů nepodcenit.

Půda se pomalu probouzí ze zimního spánku, který ji vyčerpal. Vyrostl na ní plevel a přišla o živiny, které k růstu zelenina nutně potřebuje. Začít s přípravou byste měli až ve chvíli, kdy se teplota půdy zhruba týden v kuse udrží nad sedmi stupni Celsia. Jednoduše do ní zabořte klasický teploměr do hloubky zhruba osmi centimetrů. Pokud půda podmínku splnila, pusťte se do práce.

Postarejte se o zahradnické nástroje

Těsně před zahájením práce na zahradě ošetřete všechno nářadí, které to potřebuje. Některé budou potřebovat naostřit, což platí třeba i pro lopaty a rýče. Neměli byste zapomenout ani na jejich čistění. Zbavte je nánosů hlíny, prachu a dalších nečistot. Nakonec je dezinfikujte roztokem modré skalice či hypermanganu.

Zryjte záhony

Rytí není příliš oblíbená zahradní činnost, ale většinou se jí nevyhnete. Během zimy může dojít ke slehnutí půdy. Pokud jste se o ni dobře postarali na podzim, nejspíš se nemusíte pouštět do hloubkového rytí. Záleží to však na individuálním stavu zeminy. Poté, co skončíte s rytím, vyberte z ní plevel.

Obohaťte půdu kompostem

Rytí je za vámi a nyní přichází na řadu organické hnojivo, které půdu vyživí a provzdušní. Nemusíte každý rok přidávat do zeminy velké množství kompostu. Opět záleží na jejím stavu. Pokud nepostrádáte úrodnou půdu, není potřeba to s kompostem přehánět. V případě, že máte jílovitou půdu, přimíchávejte ho ve větším množství do zeminy každoročně.

Hnojivo byste neměli jen ledabyle rozházet po povrchu půdy, musíte ho zarýt, aby dostatek živin získala minimálně i střední vrstva. Pokud zhodnotíte, že je vaše zemina příliš vlhká, nasypejte do ní písek.  

Nezapomeňte na dezinfekci

V případě, že jste na podzim dezinfekci půdy vynechali, proveďte to nyní. Využijte dusíkaté vápno, které zlepšuje strukturu půdy a ochraňuje ji před výskytem škůdců. Musíte ho však do zeminy přidat zhruba tři týdny předtím, než do ní rostlinky zasadíte. Záhony udržujte vlhké. Dále čtěte: Kdo ještě nestihl prořezat rybíz či angrešt, má nejvyšší čas. Keře se vám odvděčí kvalitnějšími plody.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47