Zkuste smíšené pěstování, má velké výhody. Stačí jen druhy správně zkombinovat

 Zahrada 
17. dubna 2020 08:04 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bohatou úrodu zeleniny si můžete dopřát po celý rok Depositphotos
Využití každého místa v záhonu, prevence proti škůdcům a chorobám a především bohatá úroda. To jsou velké výhody smíšeného pěstování. Stačí jen druhy správně zkombinovat.

Takzvaná zeleninová polykultura není vlastně vůbec nic nového. Prakticky jde jenom o návrat k tomu, co již dříve velmi dobře fungovalo. Dříve v přírodě také rostliny nerostly ve skupinkách podle druhů, ale promíchané dohromady. Zkuste se k tomu vrátit.

Vše dohromady

V praxi jde o to, že všechny vybrané druhy zelenin zasejte najednou a na jeden záhon. Díky tomu vám tak vznikne jednoletá džungle. Sít můžete prakticky do jakékoliv kvalitní půdy, která je dobře zkompostovaná, a do záhonu jakéhokoliv tvaru. Semínka se nemíchají a sází se nejprve jeden druh, pak další a další. Zprvu můžete zkusit zkombinovat pět až deset druhů, později, až nabydete zkušenosti, můžete sít dvacet až třicet druhů na každý záhon. 

Žádný plevel 

Smíšené pěstování má další velké výhody. Nepotřebujete žádné řádky, vyhnete se rytí i dalším obvyklým zahradnickým činnostem. Díky tomu, že vám zelenina poroste ve velké hustotě, nezbude téměř žádné místo pro „plevel“. Takový záhon nemusíte mulčovat, hustý porost zelenin totiž tvoří přirozený mulč. Navíc se z takového záhonu mnohem pomaleji odpařuje voda, což oceníte zejména v období suchého léta.

Vzájemná prospěšnost

Samotné kombinování rostlin bývá trochu oříšek. Zlaté pravidlo zní, že spokojeně vedle sebe mohou růst jen druhy s rozdílnou hloubkou kořenění, s odlišně rychlým růstem i tvarem. Díky tomu si rostliny mohou poskytovat vzájemné zastínění nebo přilákat opylovače a lovce škůdců. 

Celoroční sklizeň

Hlavní finta spočívá v tom, že některé druhy klíčí rychle, jiné pomalu. Například ředkvička je rychlík a jakmile ji vytrhnete, už se objevují další rostlinky, kterým ředkvičky zatím poskytovaly příjemné zastínění a ochranu před škůdci. Kromě ředkviček můžete společně zasít například mrkev, pastinák, které rostou pomalu. A můžeme přidat také kopr, salát a také nějakou květinu, třeba léčivý měsíček, který zároveň také dezinfikuje půdu. Připravit si z něj můžete léčivou mast. Jak na to jsme psali zde. Česnek je zase skvělou prevencí před houbovými chorobami jahod. Rajčata a celer vůní odpuzují škůdce košťálovin, křen v bramborách zase nevoní mandelinkám. Když budete kombinovat rané a pozdní odrůdy od každého druhu, budete mít sklizeň po celý rok. 

Vhodné kombinace

  • Jahody: česnek, cibule, pažitka, pórek, ředkev, ředkvička, mrkev, salát, špenát, zelí, kapusta.
  • Salát: fazole, špenát, jahody, hrách, okurka, vodnice, zelí, kapusta, ředkvička, kedluben, pór a další.
  • Rajče: salát, špenát, cibule, keříčkové fazole, celer, petržel, čekanka, kedluben, pórek, rebarbora, ředkev, kapusta, zelí, brokolice, květák, kukuřice.
  • Okurka: cibule, celer, salát, hrách, fazole keříčkové i pnoucí, kedluben, kukuřice, špenát, kapusta, zelí, zeleninový fenykl.
  • Paprika: mrkev, kedluben, okurka, rajče.
  • Cuketa a dýně: kukuřice, fazole, hrách, cibule, špenát.
  • Brambory: fazole, kedluben, květák, brokolice, kukuřice, pastinák, špenát, křen.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve