Vypěstujte si vlastní pistácie. Můžete je zasadit i na své zahradě

 Zahrada 
30. března 2019 17:45 / Šárka Sokolská
  4
📷
5 fotografií v galerii
K pěstování vám stačí koupit si balíček nepražených a nesolených pistácií Shutterstock
Pistácie jsou výborné, zdravé a pistáciovník vám může nádherně ozdobit zahradu. Tak proč si jej nezasadit? Při troše štěstí vám jednou i zarodí a vy si pochutnáte na domácích pistáciích.

Pistácie mají celou řadu přínosů pro lidské zdraví. Pomáhají podporovat zdraví srdce,  snižovat špatný cholesterol a zvyšují ten dobrý cholesterol. Mají také spoustu protizánětlivých vlastností. Brání cukrovce, pomáhají nervovému systému, posilují imunitní systém, bojují proti stárnutí, stimulují růst vlasů, podporují jejich pružnost, pevnost a mnoho dalšího. Pistácie v sobě ukrývají značný podíl železa a mědi. Pistácie mají až 4x méně kalorií než ostatní druhy oříšků.

Tak proč si je nedopřát a nezkusit si je vypěstovat i doma? Chce to jen trochu trpělivosti.

Zkuste to ze semínek

K pěstování pistácií vám stačí koupit si balíček nepražených a nesolených pistácií. Několik z nich namočte do vody a nechejte je nabobnat. Pak je dejte na navlhčený ubrousek nebo utěrku a nechejte je vyklíčit, což může trvat 4 – 5 dnů. Po celou dobu dbejte na to, aby utěrka byla stále vlhká.

Pravidelná zálivka

Jakmile pistácie vyhodí klíčky, můžete je přesadit do propustného substrátu a půdu pravidelně zalévejte. Až rostlinky povyrostou do výšky 12 – 15 centimetrů, přesaďte je do většího květináče, tentokrát s trochu sušším substrátem. Opět pravidelně zalévejte.

Nenáročná rostlina

Pistácie pravá není až tak náročná rostlinka, stejně jako minikiwi, které si rovněž můžete sami vypěstovat. Pistácii je nutné dopřát dostatek světla a čím více, tím lépe. Substrát můžete použít stejný jako například na kaktusy s podílem rašeliny a písku. Rostlina bývá také značně mrazuvzdorná, plané formy vydrží v době vegetačního klidu pokles teplot na –25 °C. Pokud pistácie pěstujete v květináčích, přeneste je na zimu do mírně chráněných prostor, aby nepromrzl kořenový bal. Pokud tuto možnost nemáte, zapusťte kontejner nebo květináč do země. Od jara do léta rostlinu pravidelně přihnojujte hnojivem pro subtropické rostliny.

Samec i samice

Na sklizeň pistácií si budete muset chvíli počkat. První květy a následná úroda se objeví zhruba po 3 – 4 letech. Je však nutné, abyste měli vysazené minimálně jednu samčí a jednu samičí odrůdu. Bez nich se jinak lahodných oříšků nedočkáte. Samičí květy jsou drobné žluté, samčí vytvářejí bohaté hrozny s červenými prašníky. Na druhou stranu, i kdyby se vám nepovedlo vypěstovat si vlastní plody, vězte, že rostlina vám bude krásně zdobit vaši zahradu nebo terasu dlouhá desetiletí, dožívá se i dvě stě let. Navíc se z pistáciovníku dají udělat i krásné bonsaje. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve