Využijte duben k založení trávníku, je na to ideálním měsícem

 Zahrada 
20. dubna 2021 18:58 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krásný zelený pažit je chloubou každé zahrady Pixabay
Založení trávníku není pro žádného zahrádkáře jednoduché. Pokud se však řadíte mezi ty, kteří se nebojí nových výzev, můžete se do toho směle pustit. Neměli byste příliš otálet, protože pokud potřebujete nový zelený koberec, pak vězte, že duben je jedním ze tří měsíců v roce, které jsou pro tuto činnost ideální.

Ačkoliv budete muset vynaložit nemalé úsilí, se správným vybavením se dočkáte nádherně zeleného pažitu, který se stane chloubou vaší zahrady.

Jak připravit terén

Aby se nový trávník správně uchytil a dobře rostl, je nutné místo zrýt alespoň na hloubku rýče. Na pomoc si můžete vzít i techniku. Odstraňte velké kameny, zbytky kořenů, plevel a další. Pokud najdete hrnec zlaťáků, najměte si na další práce zahradníka, pokud ne, pokračujte úpravou půdy. Těžkou jílovitou půdu můžete zjemnit říčním nebo křemenným pískem v poměru 1 m3 písku na 50 m2. Naopak do lehkých, písčitých půd můžete zapracovat kompost.

Nechejte půdu odpočívat

Ať už máte půdu jakoukoliv, měli byste do ní zapracovat nejméně 10 l trávníkové zeminy na m2. Doporučuje se nechat půdu týden až dva odpočívat. Poté se pusťte do zarovnání terénu. Menší plochy srovnáte pomocí nášlapného prkna, na velké se hodí zahradní válec. Nyní je nutné zkontrolovat obsah vápna v půdě. Při pH pod 5,5 přidejte 2 až 3 kg zahradního vápna na 50 m2. Už je čas i na trávníkové hnojivo, které dávkujte dle návodu. Poté půdu důkladně zalijte.

Dbejte na rovnoměrný výsev

Volba osiva závisí na účelu, ke kterému má trávník sloužit. S výběrem vám rádi poradí v prodejnách. Pro setí použijte posypový vozík, který vám práci výrazně ulehčí a zajistí rovnoměrný výsev. Osetou půdu opatrně pohrabte hráběmi a lehce přitlačte nášlapným prknem nebo válcem. Nakonec půdu důkladně zalijte nejlépe pomocí hadice s rozprašovačem. Po týdnu až dvou začnou rašit první stébla. Je-li sucho, ráno a večer zavlažujte.

Tip

Před setím smíchejte osivo s pískem ve stejném poměru a polovinu vysejte podélně, druhou příčně.

Pravidelně přihnojujte

První sekání trávníku byste měli provést až ve chvíli, kdy je tráva vysoká přes 10 centimetrů. Trávník zkraťte přibližně na 5 centimetrů. Sekání provádějte z počátku častěji, klidně každý týden. Pokud nebudete posekanou trávu nechávat na trávníku, pravidelně přihnojujte. Nikdy však nehnojte čerstvě posekaný trávník! Pamatujte na pravidelnou zálivku, která by se měla provádět ráno nebo večer. Čtěte také: Kolem péče o trávník koluje hodně mýtů. Málokdo ví, že i zálivka mu může škodit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve